Ga naar de inhoud
Videopresentatie

Oeps, microfoon nog aan: docenten Ierland schelden studenten uit

(Archieffoto) Beeld © iStock

"Geef mij maar een boor, dan ga ik even lekker mijn tanden uitboren, zoveel pijn doet het om naar hem te luisteren." Docenten in Ierland die online een videopresentatie van hun studenten bijwoonden, waren vergeten dat de microfoon nog aanstond en dat de studenten konden meeluisteren met wat ze tegen elkaar zeiden.

"Ik kon sowieso niet veel meer aan", reageerde een collega. "Ik was kapot." 

Meerdere studenten konden de conversatie tussen hun docenten volgen, schrijft de Britse krant The Guardian. Zeker één van hen heeft de gesprekken opgenomen en via social media naar buiten gebracht. De studenten omschreven het naderhand als 'shockerend en beledigend'.

'Pijn en ongemak'

De hbo-opleiding in Galway waar het vorige week gebeurde, het Galway-Mayo Institute of Technology, heeft intussen excuses aangeboden voor het incident, dat volgens de directie bij de getroffen studenten 'veel pijn en ongemak heeft veroorzaakt'.

Journalist
Lees ook:
Journalist VS ontslagen na masturberen tijdens videovergadering

Voorafgaand aan het voorval hadden studenten bedrijfskunde online presentaties gegeven. Na afloop deden de docenten, terwijl ze dachten dat ze alleen met elkaar spraken, neerbuigend over het werk van de studenten terwijl ze cijfers uitdeelden.

'Die gast is ziek'

Over één van de studenten vroegen ze zich hardop af of er 'misschien iets mis met haar was' en opperden ze een inschrijvingslijst te raadplegen om te zien of de studente mogelijk kampte met een stoornis. "Die gast is ziek", zei een docent over een andere student. "Ik zei dat ik nog even iets moest doen, maar hij bleef maar doorgaan."

Sinds het begin van de coronacrisis zijn videovergaderingen enorm in opkomst. Daarmee neemt ook het aantal incidenten toe. Zo werd een journalist van het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker ontslagen omdat hij aan het masturberen bleek te zijn tijdens een Zoom-meeting en nam het Ierse Europarlementslid Luke Flanagan deel aan een online gevoerd debat terwijl voor alle deelnemers zichtbaar was dat hij geen broek droeg.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update