Ga naar de inhoud
Racistisch

Honkbalclub Cleveland Indians verandert naam na kritiek

Ter illustratie. Beeld © ANP

De Amerikaanse honkbalclub Cleveland Indians krijgt binnenkort een andere naam. De huidige clubnaam, met een verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika, is niet meer van deze tijd.

Dat melden drie ingewijden aan Amerikaanse media. De honkbalclub heeft het nieuws nog niet officieel bekendgemaakt, al werd eerder dit jaar al wel duidelijk dat de club denkt aan een andere naam. Er is al langere tijd kritiek op de naam van de club, die volgens velen racistisch zou zijn.

Sinds 1915

De Cleveland Indians heten al sinds 1915 zo. Sinds enkele decennia is er kritiek op de benaming. Die kritiek kreeg een vlucht na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. In de Verenigde Staten is daardoor een brede discussie op gang gekomen om discutabele benamingen te veranderen.

Cleveland
Lees ook:
Cleveland Indians veranderen aanstootgevend logo na lange strijd

Zo kondigde de American Footballclub Washington Redskins afgelopen zomer al aan dat het in de toekomst onder een andere naam verder gaat.

Logistieke operatie

Wat de nieuwe naam van de Cleveland Indians wordt is nog niet duidelijk. Volgens de ingewijden blijft de ploeg in 2021 waarschijnlijk nog met de oude naam spelen, het jaar daarna moet de honkbalploeg officieel anders heten.

De naamsverandering zorgt voor een grote logistieke operatie: zo moet niet alleen de wedstrijdkleding, maar ook de marketing in stadions aangepast worden.

Twee jaar geleden veranderde de ploeg het aanstootgevende logo al. Het 71-jarige logo van de honkbalclub, een lachende Indiaan, zorgde namelijk ook voor veel weerstand.

Bekijk ook Gullit over racisme in voetbal

02:25
De KNVB wil racisme in het Nederlandse voetbal gaan aanpakken. Een nieuwe commissie moet toezicht houden op het beleid van de KNVB en geeft advies.