Bekend van James Bond

Beelden vrijgegeven van instorting beroemde telescoop Arecibo

03 december 2020 18:57 Aangepast: 03 december 2020 19:03
Een screenshot van de instorting van de telescoop. Beeld © Twitter Ada Monzón

De Amerikaanse National Science Foundation (NSF) heeft beelden vrijgegeven van de instorting van de beroemde Arecibo-telescoop in Puerto Rico. Het bouwwerk is onder meer bekend van de James Bond-film GoldenEye.

Bij de Arecibo-radiotelescoop is een platform dat honderden tonnen weegt maandagnacht naar beneden gevallen. Daarbij heeft het waarschijnlijk een groot deel van de installatie vernield. Doordat het ongeluk in de nacht gebeurde, raakte niemand gewond.

De telescoop werd enkele weken geleden al gesloten. Arecibo werd onder meer gebruikt voor het onderzoek naar het heelal en voor het speuren naar signalen van buitenaards leven. De telescoop wordt beheerd door de NSF, die vorige maand na twee ongelukken besloot de telescoop te ontmantelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS sluit beroemde telescoop Arecibo, bekend van Bondfilm GoldenEye

De telescoop is bekend van enkele films, waaronder GoldenEye van James Bond en de film Contact, met Jodie Foster in de hoofdrol. Bekijk hieronder het fragment uit de film van James Bond:

Arecibo was tot een paar jaar geleden de grootste telescoopinstallatie in de wereld. De schotel meet 305 meter in doorsnee.

Zwaar beschadigd

De telescoop raakte een paar jaar geleden zwaar beschadigd door een orkaan. In augustus van dit jaar knapte een kabel waar de belangrijkste instrumenten aan hingen en in november brak nog een kabel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump overwoog Puerto Rico te verkopen na enorme orkaanschade

De schade was zo groot dat Arecibo niet meer te redden was. Daarom was een paar weken geleden al besloten dat de installatie zou worden ontmanteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore