'Kort maar krachtig'

Taxi, Troela, Rommel: originele hondennaam is uitzondering, maar waarom?

01 december 2020 18:09 Aangepast: 01 december 2020 21:57
Mensen stuurden massaal namen en foto's van hun honden in. Beeld © Iris van den Bergh / Hannie Postma Van der Knaap

Taxi, Troela, Oreo: een kleine een greep uit de hondennamen die we toegestuurd kregen na een oproep op Facebook. Toch zijn de meeste mensen minder creatief als het aankomt op de naam van hun hond. Maar waarom eigenlijk?

"We durven niet all-out te gaan", zegt namenexpert Floris Hülsmann van naamcreatiebureau Namarama. Max en Luna zijn dit jaar weer de populairste hondennamen. Dat blijkt uit een onderzoek van dierenverzekeraar Petplan onder 9000 huisdiereneigenaren. De top vijf bevat dezelfde vijf namen als vorig jaar: Luna, Max, Bobbie, Bella of Pip.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luna en Max: dat zijn (weer) de populairste hondennamen

We vroegen jullie naar de namen van jullie honden. Al snel kwamen er zo'n tweeduizend reacties binnen. Zo heeft Melina een aantal mooie namen voor haar chihuahuahonden: Pinkeltje, Kiki, Dribbel, Toy, Reus en Mormel. "En er komt er nog eentje bij zonder voorpootjes, dus die noemen we Skippy."

De honden Macho en Diesel van eigenaar Fennie. De honden Macho en Diesel van eigenaar Fennie.

"Onze honden heten Macho en Diesel", reageert Fennie, met een foto van haar teckels. Jacqueline adopteerde haar hond 'FruFru' uit Griekenland. Haar andere viervoeter heet Mailo Sita. Maar die originele namen blijken dus een uitzondering.

Allerlei vragen

Volgens Hülsmann vinden Nederlanders vooral veiligheid belangrijk bij de keuze voor een hondennaam. "Als je een vreemde naam kiest, krijg je daar allerlei vragen over", zegt de namenexpert. "Onze kop boven het maaiveld uitsteken doen we niet snel."

Deze hond van Juanita draagt de naam 'Oreo'. Deze hond van Juanita draagt de naam 'Oreo'.

Ook namendeskundige Maarten van der Meer van Vernoeming.nl heeft een tip. "Je moet de naam zelf goed kunnen uitspreken, zodat het voor de hond ook herkenbaar klinkt. Een of twee lettergrepen is dan het handigst."

Lekker om te roepen

"Het moet kort maar krachtig zijn", voegt Hülsmann toe. "Je moet hem naar je toe kunnen roepen. Max en Luna zijn dan duidelijke, krachtige namen. En het is ook lekker om te roepen, daar moet je ook aan denken."

Bekijk ook: enorme run op jonge hondjes door corona

Omdat veel mensen door de coronacrisis nu langdurig thuis zitten, denken ze: 'Dit is het moment om een hond te nemen'. Maar de fokkers waarschuwen voor impulsaankopen: een hond heb je ten minste tien jaar.

Naast de vijf populairste namen zijn Buddy, Charlie, Joep, Ollie en Nala nieuw in de top 10. Veel Nederlanders namen in coronatijd een puppy erbij vanwege eenzaamheid, wat de populariteit van de naam Buddy verklaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore