Opmerkelijk

Inwoners zijn diefstal plaatsnaambord zat: Fucking heet voortaan Fugging

26 november 2020 18:32 Aangepast: 26 november 2020 18:51
De inwoners van Fucking waren het beu dat hun plaatsnaamborden zo vaak werden gestolen. Beeld © AFP

De Oostenrijkse plaats Fucking verandert zijn naam vanaf 1 januari in Fugging. De inwoners waren het zat dat hun plaatsnaamborden steeds werden gestolen.

Fucking, een dorp met iets meer dan honderd inwoners, was in het verleden vaak in het nieuws door zijn naam. In het Duits wordt die uitgesproken als 'foekieng' en betekent het niets, maar in het Engels betekent het des te meer. Reden voor grijpgrage toeristen om geregeld één van de plaatsnaamborden te ontvreemden.

Voorstel eerder afgewezen

Fucking kreeg enige bekendheid sinds Amerikaanse militairen zich aan het eind van de Tweede Wereldoorlog geregeld lieten fotograferen met de plaatsnaam prominent in beeld. De naamswijziging is in de lokale politiek sindsdien geregeld aan de orde geweest.

Het voorstel om te kiezen voor Fugging, een naam die het dorp al in 16de-eeuwse documenten had, werd in 2004 nog afgewezen. Sommigen verdienen goed geld met de plaatsnaam: er zijn ansichtkaarten en kerstkaarten met de plaatsnaam erop, en er is een brouwer met een speciaal licht ('hell') bier: Fucking Hell.

De naamgeving van de plaats lijkt uiteindelijk terug te voeren op een edelman in de zesde eeuw die de naam Focko droeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Asbestos wil andere naam, Lull wil zijn naam juist terug

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore