Draagmoeder

51-jarige vrouw bevallen van eigen kleindochter: 'Surrealistisch'

11 november 2020 01:36 Aangepast: 11 november 2020 10:14
De 51-jarige Julie Loving (midden) met haar schoonzoon (links) en dochter (rechts). Beeld © Getty Images

Een 51-jarige vrouw in de Amerikaanse staat Illinois is bevallen van een gezonde baby. De vrouw was draagmoeder voor haar dochter en heeft zo haar eigen kleindochter ter wereld gebracht. "Dit was een zeer unieke situatie", zegt de dokter die de familie begeleidde.

Julie Loving (51) was de draagmoeder voor haar dochter Breanna en schoonzoon Aaron Lockwood. Vorige week beviel ze van een gezonde baby: het meisje Briar Juliette Lockwood.

Het kind kwam tien dagen voor de uitgerekende datum ter wereld door middel van een spoedkeizersnede, omdat er problemen waren met de navelstreng. Dat melden Amerikaanse media.

Ivf-behandelingen

Breanna en Aaron trouwden vier jaar geleden en probeerden sindsdien een baby te krijgen. Toen Breanna niet op natuurlijke manier zwanger kon worden, ging het stel over op Ivf-behandelingen. Breanna kreeg meerdere miskramen, maar haar baarmoeder bleek niet geschikt voor een zwangerschap. Het stel overwoog toen een draagmoeder te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oma Cecile (61) zwanger van eigen kleinkind: 'Groot geschenk'

De 51-jarige moeder van Breanna bood zich aan als vrijwilliger. "Ik bleef maar nee zeggen", vertelde Breanna eerder aan Amerikaanse media over dat aanbod. "Ik dacht dat het niet mogelijk zou zijn vanwege haar leeftijd. Daarnaast was ze ook al in de overgang."

Toen Loving, die veel marathons rent, in het ziekenhuis getest werd, bleek ze geschikt om draagmoeder te zijn. Breanna dacht dat haar moeder 'gek' was, maar Loving had geen enkele twijfel dat ze nog een kind ter wereld kon brengen. Ze had zelf twee natuurlijke zwangerschappen achter de rug.

Zeer uniek

"Laat me duidelijk zijn: dit is niet de gebruikelijke gang van zaken", vertelt de dokter die de familie begeleidde. "Niet iedereen kan zijn of haar moeder als draagmoeder gebruiken. Dit was een zeer unieke situatie."

Toch is het niet voor het eerst dat een oma bevalt van haar kleindochter. Vorig jaar liet de 61-jarige Cecile Eledge de droom van haar zoon Matthew uitkomen. Ook zij werd de draagmoeder voor haar eigen kind.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

"Het was een surrealistisch proces", vertelt Breanna over de zwangerschap. Eerder dit jaar zei ze dat haar onvruchtbaarheid het 'moeilijkste is dat haar is overkomen'. "Mijn moeder heeft zich fantastisch door de zwangerschap heen geslagen. De dag van de bevalling was een emotionele achtbaan, maar de doctoren hebben ons heel goed ondersteund."

Inspiratie

Haar dochtertje in haar armen houden is 'hartverwarmend', zegt Breanna. "Deze onbaatzuchtige daad van mijn moeder zal altijd een inspiratie voor mij zijn."

Dochter Briar Juliette maakt het goed. Breanna, die het hele proces op Instagram heeft gedeeld, zegt dat er snel meer foto's en video's zullen volgen. "Eerst willen mijn echtgenoot en ik genieten van deze momenten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore