Mag dit?

'Fietser' rijdt met bijna 90 per uur op de autoweg, maar krijgt geen boete

11 november 2020 16:43
Een Gulas-bike bij een demonstratie. Beeld © Getty Images

Een man in België reed vorige week met 87 kilometer per uur op (ogenschijnlijk) een fiets over de N36 in de buurt van Roeselare. Bij de zuiderburen zorgde het voorval voor veel commotie, maar de man kreeg geen boete. Hoe kan dat?

De 53-jarige Bruno Naessens uit het Belgische plaatsje Anzegem baarde opzien door met zijn zogeheten 'Gulas-bike' de weg op te gaan. Hij haalde daarbij een snelheid van bijna 90 kilometer per uur. Door de automobilist achter hem werd zijn rit vastgelegd.

Op het eerste gezicht lijkt de man zijn voertuig met trappers aan te drijven, maar achteraf blijkt dat de elektrische fiets in Duitsland officieel staat ingeschreven als motorvoertuig. Na alle ophef meldde Bruno zichzelf bij de plaatselijke politie in Roeselare.

'Hebbeding'

"De elektrische fiets waarmee ik rij, is een Gulas-bike, een hebbeding van Duitse makers waarvan de meest recente modellen al snel richting en zelfs over 25.000 euro aankoopprijs gaan", zegt de man tegen Het Laatste Nieuws. "Maar veiligheid staat bij mij voorop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fietsers negeren verbod en appen er nog volop op los

"Ik heb speciale beschermkleding en een goede helm, zonder ga ik de weg niet op. De politie in Roeselare heeft me wel afgeraden om op de snelweg te rijden", zegt Bruno. "Terecht." De man kreeg geen boete van de Belgische politie.

Bij de controle bleek de 'fiets' namelijk als motor te staan ingeschreven in Duitsland. "Meneer blijkt met alles in orde en mag hier dus zonder problemen rijden, maar wel onder bepaalde voorwaarden", aldus een politiewoordvoerder.

Ook in Nederland

Maar zou je met zo’n Gulas-bike ook zomaar de snelweg op mogen in Nederland? Ja, is het antwoord van de RDW, die gaat over het toestaan van gemotoriseerde voertuigen in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrische eenwieler gaat 45 km/u maar blijf je staan?

"Het voertuig staat in principe geregistreerd als motor", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "In Duitsland is de Gulas-bike gekeurd voor toelating op de weg en in Nederland zou hij dus ook op Rijks- en snelwegen mogen rijden."

Veilig Verkeer Nederland noemt de verschijning van de Gulas-bike in ieder geval ‘niet wenselijk’ op de Nederlandse snelweg. "Zeker ook omdat medeweggebruikers een voertuig als deze niet verwachten", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore