Nieuwe technologie

Zuurstof op de maan? Binnenkort wel, volgens dit Britse bedrijf

09 november 2020 11:48 Aangepast: 09 november 2020 14:51
Voertuigen in een maankrater, illustratie van ruimtevaartorganisatie NASA. Beeld © EPA / NASA

Zuurstof op de maan klinkt als science fiction, maar het kan binnen een paar jaar werkelijkheid worden. Een Brits bedrijf heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee maanstof en maansteen omgezet kunnen worden in zuurstof.

De technologie wordt gezien als een belangrijke stap in de voorbereiding om een definitieve basis op de maan aan te leggen, schrijft The Guardian maandag. Het Britse bedrijf Metalysis heeft goedkeuring van de European Space Agency om de technologie verder te ontwikkelen.

Aluminium en ijzer

De techniek houdt in dat maanstof en ander gesteente omgezet kan worden in zuurstof. Bijkomend voordeel is dat het aluminium, ijzer en andere metalen die achterblijven, gebruikt kunnen worden om dingen op de maan te bouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NASA plant woonruimte, transport en elektra voor langdurige maanmissies

Hoe gaat het precies in zijn werk? Door elektrische stroom door het maanstof te sturen, komt er zuurstof vrij. Als dat kan worden opgevangen en opgeslagen kan de technologie, die op aarde al wordt gebruikt, hopelijk ook op de maan ingezet worden.

Mocht het plan van Metalysis een succes blijken, kan dat een flinke kostenbesparing betekenen. Om mensen op de maan in de toekomst te voorzien van zuurstof, moet het nu vanaf de aarde daar naartoe vervoerd worden. Het wordt dan ter plekke onttrokken aan de stenen en het stof.  

De ruimte in

En dat heeft ook voordelen als de mensheid verder het universum in wil. "Als je verder de ruimte in wil gaan, is een benzinestation op de maan essentieel om dat voor elkaar te krijgen", zegt Ian Mellor, directeur van Metalysis.

Nooit eerder vloog een ruimtesonde zo ver in ons zonnestelsel

'IJsdwerg' Ultima Thule staat op ruim 6,6 miljard kilometer van de aarde.

NASA en andere ruimtevaartorganisaties zijn van plan om op korte termijn weer naar de maan te gaan en om daar permanent mensen te vestigen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil al binnen vier jaar een nieuwe bemanningsvlucht naar de maan sturen.

'Dit is de toekomst van de ruimtevaart'

De technologie van Metalysis is veelbelovend, erkent onderzoeker Angelo Vermeulen van de TU Delft. "Dit is de toekomst van de ruimtevaart", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Verschillende onderzoeksgroepen zijn al langer met dit onderwerp bezig."

Het Britse bedrijf claimt nu over een efficiëntere techniek te beschikken. "Het grote probleem van dit proces is dat je veel energie nodig hebt voor het smelten van de maangrond. De onderzoeksgroepen zijn nu bezig om dat proces zo efficiënt mogelijk te maken", zegt Vermeulen.

Elektrolyse

Er is wel veel mogelijk volgens Vermeulen. "Bijna de helft van maangrond is zuurstof, maar dat zit als atomen in de moleculen van de maangrond. Er is een manier om die zuurstof vrij te maken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld elektrolyse van water waarbij ook zuurstof vrijkomt."

"Op aarde is dit al mogelijk, maar ze willen het proces nu ook op de maan gaan uitvoeren. Technisch gezien ligt dat binnen onze mogelijkheden. Ik verwacht niet dat het volgend jaar al kan, dit zal nog wel even duren. Maar op korte termijn liggen er wel mogelijkheden", zegt de onderzoeker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore