5.6 op schaal van Richter

IJslandse premier opgeschrikt door aardbeving tijdens interview

21 oktober 2020 04:37 Aangepast: 21 oktober 2020 08:31
De IJslandse premier Katrín Jakobsdóttir. Beeld © ANP

De IJslandse premier Katrin Jakobsdottir schrok behoorlijk, toen ze tijdens een interview met de Washington Post plotseling werd opgeschrikt door een aardbeving. Maar ze herpakte zich snel: "Tsja, dit is IJsland."

Jakobsdottir was in gesprek met de Amerikaanse journalist David Ignatius over de aanpak van het coronavirus toen ze werd opgeschrikt door een aardbeving.

De beving, met een kracht van 5.6 op de schaal van Richter, was duidelijk voelbaar in het huis van Jakobsdottir. "Oh mijn god, er is een aardbeving", vertelde de premier. "Sorry, er was een aardbeving. Wauw."

'Het huis is stevig'

Hoewel ze in eerste instantie zichtbaar schrok van de beving, herpakte Jakobsdottir zich snel. "Tsja, dit is IJsland", vertelde ze. "Het huis is stevig."

Vervolgens maakte de 44-jarige premier haar antwoord op de vraag af. Jakobsdottir is sinds 2017 minister-president van IJsland. De beving, die plaatsvond op zo'n tien kilometer uit de kust van het plaatsje Hafnarfjordur, leidde tot schade in hoofdstad Reykjavík.

Eerder in Nieuw-Zeeland

Jakobsdottir is niet de eerste regeringsleider die op beeld is vastgelegd terwijl er een aardbeving plaatsvindt. Eerder dit jaar werd de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern middenin een tv-interview opgeschrikt door een beving van 5.8 op de schaal van Richter. Ook zij reageerde ontspannen: "Het schudt hier behoorlijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zware aardbeving in Nieuw-Zeeland, merkt ook premier tijdens tv-interview

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore