Klopjacht begonnen

Braziliaanse maffiabaas tijdelijk vrijgelaten, maar nu spoorloos verdwenen

12 oktober 2020 03:20
Politieagenten in de Braziliaanse stad São Paulo, ter illustratie. Beeld © AFP

Een Braziliaanse maffiabaas die tijdelijk werd vrijgelaten uit een zwaarbeveiligde gevangenis in Sao Paulo, is meteen spoorloos verdwenen. Er is een klopjacht naar de man begonnen, omdat de beslissing om hem vrij te laten enkele uren later werd teruggedraaid.

Een van de belangrijkste maffiabazen van Brazilië is spoorloos verdwenen. André Oliveira Macedo, beter bekend als André do Rap, werd vorig jaar opgepakt en zat sindsdien vast.

Zwaarbeveiligde gevangenis

De beruchte groepering waar hij aan het hoofd van staat, smokkelt jaarlijks tonnen cocaïne naar Europa. Veel van de maffialeden hebben het zeggen in gevangenissen in Brazilië. Macedo zat vast in een zwaarbeveiligde gevangenis in Sao Paulo. Dat schrijft de BBC

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bendeleden ontsnappen massaal uit Paraguayaanse gevangenis

Een rechter oordeelde dit weekend echter dat Macedo wettelijk niet langer in voorarrest mocht blijven. Hij besloot de maffiabaas uit de gevangenis te bevrijden; Macedo kreeg huisarrest opgelegd. Die beslissing was zwaar omstreden.

Beslissing teruggedraaid

De gouverneur van Sao Paulo noemde het zelfs een 'onaanvaardbare beslissing'. Het Braziliaanse hooggerechtshof besloot enkele uren later dan ook om de beslissing van de rechter terug te draaien. Macedo moest opnieuw naar de gevangenis. Politieagenten trokken naar het adres waar de maffiabaas in huisarrest zou zitten.

De maffiabaas bleek echter al gevlogen. Sindsdien ontbreekt van Macedo ieder spoor. Volgens lokale rapporten zou de maffiabaas mogelijk al naar het buitenland zijn gevlucht. 

De autoriteiten hebben geen details vrijgegeven over de zoektocht naar de maffiabaas. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ex-gevangene Stefan begrijpt ontsnappingspoging: 'Je wordt gek daarbinnen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore