Ga naar de inhoud
Na vijftien jaar

Toerist stuurt gestolen keramiek Pompeï terug: 'Rust een vloek op'

Ter illustratie: toeristen bezoeken Pompeï. Beeld © Getty Images

Een Canadese vrouw die vijftien jaar geleden verschillende objecten stal uit de Italiaanse stad Pompeï, heeft die nu per post teruggestuurd. Ze schrijft dat ze enorme spijt heeft en dat er 'een vloek' op rust. Ze zou jaren van ongeluk achter de rug hebben, veroorzaakt door de diefstal.

De vrouw bezocht Pompeï in 2005, toen ze in de twintig was. Tijdens haar bezoek stal ze twee mozaïektegels en een stuk keramiek uit de Italiaanse stad. Inmiddels heeft ze spijt en daarom heeft ze de objecten teruggestuurd naar een reisbureau in de stad. Dat schrijft The Guardian.

Borstkanker

Het pakket is voorzien van een briefje – ondertekend door 'Nicole' – die schrijft dat ze jaren van ongeluk achter de rug heeft. Zo kreeg ze twee keer borstkanker en raakte ze in financiële problemen. Ze wijdt de 'vervloekte' objecten aan al die ellende.

Doodskopjes
Lees ook:
Doodskopjes en fallische amuletten: unieke juwelenschat uit Pompeï

"Alsjeblieft, neem ze terug, ze brengen ongeluk", schrijft Nicole. Vijftien jaar geleden stal ze de objecten om 'een stukje geschiedenis te bezitten'. Inmiddels realiseert ze zich dat 'de objecten negatieve energie bevatten, verbonden met dat land van vernietiging'. "Ik wil deze vloek niet doorgeven aan mijn kinderen", voegt ze daaraan toe.

Vulkaanuitbarsting

Bijna 2000 jaar geleden werd de Italiaanse stad Pompeï geheel door lava en as bedekt als gevolg van een gigantische vulkaanuitbarsting. De stad is tegenwoordig een veelbezochte toeristische attractie en een goudmijn voor archeologen. Ieder jaar worden er echter objecten uit de stad gestolen.

Het is niet voor het eerst dat die objecten ook worden teruggestuurd naar Pompeï. Toeristen krijgen vaker spijt en sturen de tegeltjes of stenen na jaren terug, vaak voorzien van een briefje met een spijtbetuiging. In Pompeï is zelfs een museum ingericht met al deze teruggestuurde objecten.

Unieke vondst: 2000 jaar oude paarden in Pompeï ontdekt

01:19