Nauw contact mensen

Ook hamsters en konijnen mogelijk gevoelig voor corona

07 oktober 2020 09:27 Aangepast: 07 oktober 2020 13:19
Hamster in een hok Beeld © AFP

Een grote groep zoogdieren, waaronder konijnen en hamsters, is mogelijk gevoelig voor het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van University College London. Het gaat in veel gevallen om soorten die vaak in contact komen met mensen.

Het gaat om 26 soorten zoogdieren die wellicht gevoelig blijken voor het coronavirus, wijst het rapport uit. Onder die dieren vallen bijvoorbeeld paarden, geiten, varkens, ezels, fretten, eekhoorns, konijnen en hamsters. Het coronavirus zou op bepaalde eiwitten in de cellen van deze dieren kunnen aanslaan.

Geen paniek

Volgens Lidwien Smit is er nog geen reden tot paniek. Ze is hoofddocent epidemiologie aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Smit legt uit dat het gepubliceerde onderzoek slechts een voorspelling betreft. "Ze doen in het onderzoek een soort van computerberekening, het zijn geen experimenten met echte dieren."

Wat zegt het RIVM?

Wereldwijd zijn er meerdere gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met het coronavirus. Volgens het RIVM was de eigenaar in die gevallen meestal ook besmet. De kans dat een besmet huisdier vervolgens een mens besmet wordt 'zeer klein' geacht in vergelijking tot een besmetting van mens-op-mens.

In Nederland zijn wel enkele meldingen gedaan van dier-op-mensbesmettingen. Deze gevallen vonden plaats op nertsenfokkerijen waar de nertsen besmet waren met het virus. Enkele medewerkers hebben het virus mogelijk opgelopen via de nertsen.

"De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is heel klein", stelt het RIVM. "En op dit moment veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten."

Wel is de Universiteit Utrecht bezig met onderzoeken naar de mogelijkheid van huisdieren om het virus door te geven. "We weten dat nertsen zeer gevoelig zijn, en nu kijken we ook naar honden en katten. Met behulp van onze eigen bevindingen weten we wel dat de kans aanwezig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

Ook hamsters worden in het Engelse onderzoek genoemd. "We weten dat hamsters het kunnen krijgen in laboratoriumexperimenten, maar of dat ook kan van een besmette patiënt en of hamsters het weer kunnen doorgeven is onbekend", zegt Smit.

"Theoretisch is het mogelijk, maar in de praktijk weten we niet of dit ooit is voorgekomen. We zijn nu wel extra alert. Veel infectieziekten komen oorspronkelijk van dieren, die vervolgens de sprong maken naar de mens. Q-koorts, salmonella en de vogelgriep zijn daar voorbeelden van."

Druk onderzocht

Bij de Zoogdiervereniging volgen ze de algehele ontwikkelingen eveneens op de voet. "Het heeft onze aandacht", stelt teamleider Maurice La Haye. "Maar er is nog geen paniek in de tent. Het is nu aan de labs om te kijken hoe gevoelig hamsters en konijnen hier daadwerkelijk voor zijn. Dat wordt druk onderzocht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo bescherm je je huisdier tegen het coronavirus

De Zoogdiervereniging neemt in ieder geval de ‘maximale maatregelen’. La Haye: "We hebben onze medewerkers en vrijwilligers protocollen gestuurd hoe ze met de situatie moeten omgaan en contact zoveel mogelijk moeten beperken. Zo lang iedereen zich daaraan houdt, is de kans op besmetting erg klein."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore