Ga naar de inhoud
Hashtag gekaapt

Twitter overspoeld met 'proud boys': niet extreemrechts, maar homo

Ter illustratie. Beeld © Getty Images

Twitter is de afgelopen dagen overspoeld met tweets voorzien van de hashtag #ProudBoys. Dit keer staat het platform echter niet vol met tweets van de extreemrechtse groepering Proud Boys, maar met foto's van kussende homo's en regenboogvlaggen.

In meerdere landen was #ProudBoys gisteren trending topic op Twitter. De homogemeenschap deelde massaal bruiloftsfoto's, video's en liefdesverhalen. Alle tweets werden voorzien van de hashtag.

Proud Boys, een extreemrechtse groepering die in 2016 in het leven werd geroepen, kwam deze week veelvuldig in het nieuws. Tijdens het verkiezingsdebat tussen president Trump en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden weigerde Trump afstand te doen van de groepering. Hij verweet de Proud Boys niets en riep ze juist op om 'klaar te staan'.

Facebook
Lees ook:
Facebook verbiedt advertenties extreemrechtse groepen

Veel van de leden van de extreemrechtse groepering zagen dat als een aanmoediging. De neofascistische club is door de burgerrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center (SPLC) als haatgroepering is geclassificeerd.

Zoenende mannen

De hashtag wordt momenteel wereldwijd massaal gedeeld. "Maak dit een hashtag van liefde, niet van haat", schreef Bobby Berk, bekend van Queer Eye, onder een foto van zijn echtgenoot en hem:

Ook het twitteraccount van de Canadese strijdkrachten in de Verenigde Staten deelde een foto van twee zoenende mannen. "Als je een uniform draagt, weet dan wat dat betekent", stond onder een volgende tweet. "Liefde is liefde."

De leider van de extreemrechtse Proud Boys, Enrique Tarrio, vindt de actie 'hysterisch'. Dat vertelt hij aan CNN. "Dit is niet iets wat ons beledigt, wij zijn niet homofoob. Het maakt ons niet uit met wie mensen naar bed gaan." Tarrio zegt dat het de homogemeenschap 'niet zal lukken' om de groepering stil te krijgen.

Meer tweets met de hashtag:

Advertenties verbieden

In navolging van het verkiezingsdebat besloot Facebook om advertenties van de groepering te verbieden. Extreemrechtse milities zijn herhaaldelijk verantwoordelijk geweest voor geweld tegen Black Lives Matter-demonstranten, die sinds de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in mei door het hele land de straat opgaan om te demonstreren tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Ook probeerden militieleden afgelopen maanden meermaals politici te intimideren door in en rond overheidsgebouwen zwaarbewapend te demonstreren tegen coronamaatregelen, zoals in mei gebeurde bij het parlementsgebouw van de staat Michigan.

Trump
Lees ook:
Trump brengt verrassingsbezoekje aan supporters: 'Onverantwoord'