Slechte gewoonte

Amerikaan (54) overlijdt aan overdosis drop

24 september 2020 18:33 Aangepast: 24 september 2020 18:34
Beeld © iStock

Een 54-jarige man die in een fastfoodrestaurant in de Amerikaanse staat Massachusetts overleed na een hartstilstand, blijkt te zijn bezweken aan zijn gewoonte om elke dag zo'n anderhalf pond drop te eten. Dat concluderen artsen die zijn doodsoorzaak onderzochten.

De man, een bouwvakker, had geen klachten in de periode voorafgaand aan zijn overlijden, schrijven de onderzoekers in het New England Journal of Medicine. Ze zeggen dat een overdosis glycyrrhizine, een bestanddeel van zoethoutwortelextract, hem fataal moet zijn geworden.

Acute nierproblemen

Glycyrrhizine zit in onder meer drop en zoethoutthee. Als je er veel van inneemt, houdt je lichaam vocht vast en kan je bloeddruk hoger worden. Daarnaast kan de stof leiden tot acute nierproblemen en dodelijke hartritmestoornissen, schrijven de wetenschappers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trekdropliefhebber Pierre Wind krijgt 80 kilo opgestuurd

Tot een paar weken voor zijn overlijden at de man vooral rode drop met fruitsmaak. Dat hij die verruilde voor zwarte drop, is vrijwel zeker de aanleiding voor zijn dood. Daardoor bleek bij hem hypokaliëmie te zijn opgetreden, een plotse daling van het kaliumgehalte in het bloed. 

Nederlandse gewoonte

Glycyrrhizine is een gifstof, afkomstig uit de wortels van een struik die onder meer voorkomt in Oekraïne, Rusland, Turkije, Iran en China. In drop en zoethout is de stof onmisbaar. Nederlanders krijgen er, vanwege hun voorliefde voor drop, relatief veel van binnen, zegt het Voedingscentrum.

Zoethoutwortelextract zit niet alleen in drop en dropwater, maar ook in biersoorten met dropsmaak, bepaalde kruidentheeën, likeuren zoals pastis en sambuca, hoestdrank, keelpastilles en kauwgom met dropsmaak, en in tabak.

20 dropjes per dag, kinderen minder

Volgens het Voedingscentrum kunnen de meeste mensen per dag veilig tot ongeveer 20 dropjes eten. Voor bepaalde risicogroepen, zoals zwangere vrouwen en mensen met hoge bloeddruk, is dat minder. Kinderen zouden eigenlijk niet meer dan 25 gram drop per dag moeten eten, zo'n 5 dropjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Suikerverslaafd: wat al dat zoet met je doet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore