'Roekeloos en onverantwoord'

Kritiek op ouders die baby van 6 maanden laten waterskiën

23 september 2020 19:02
Baby Rich op zijn waterboard. Beeld © Instagram / caseyhumpherys

Kinderartsen hebben kritiek op een Amerikaans stel dat zijn amper zes maanden oude baby op een zelfgemaakt board laat waterskiën. De beelden van baby Rich, die zich vastklampt aan een rekje terwijl hij lachend door het water glijdt, gaan de wereld over. Maar deskundigen zeggen dat ouders hun baby dit soort kunstjes helemaal niet moeten laten uitvoeren.

De vereniging van Amerikaanse kinderartsen stelt dat baby's en peuters in een paar seconden kunnen verdrinken omdat ze hun spieren lang niet goed genoeg beheersen. Jonge baby's hebben bovendien nauwelijks controle over de houding van hun nek.

Babyzwemmen

Het officiële advies luidt dat zeer jonge kinderen op of om het water altijd binnen handbereik gehouden moeten worden. De ouders van Rich zeggen dat ze hem hebben voorbereid door hem op babyzwemmen te doen en eerst op het droge te laten oefenen met het waterboard. Dat laten ze ook zien op Instagram:

De foto's en video's die vader Casey eerder deze maand publiceerde, lokken verontwaardigde reacties uit. De ouders worden beschuldigd van roekeloos en onverantwoord gedrag. "Dit kind loopt het risico te verdrinken of ernstig gewond te raken zodra hij zichzelf loslaat", schrijft iemand.

Avontuurlijke opvoeding

Maar er zijn ook meer dan genoeg mensen die de ouders juist prijzen omdat ze Rich zo avontuurlijk opvoeden. "De meeste kritiek komt van mensen die oprecht bezorgd zijn en het beste voorhebben met ons kind", zei moeder Mindi Humpherys op de Amerikaanse tv-zender ABC.

Ze zegt dat ze het waterskiën eerst heeft besproken met de arts. "Die was enorm onder de indruk van wat Rich allemaal al kan als je naar zijn leeftijd kijkt. Hij zei dat het prima was en dat we ons geen zorgen hoefden te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen over populaire zwemlessen voor baby's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore