Ga naar de inhoud
Om klokslag 7 uur

Dorp in Wales maandenlang zonder internet vanwege één oude tv

Het plaatsje Aberhosan in Wales. Beeld © Google

Na ruim anderhalf jaar is het eindelijk duidelijk waarom een dorp in Wales internetproblemen had. Iedere ochtend om klokslag 07.00 uur viel de verbinding van alle dorpsbewoners weg. Niets hielp. Totdat onderzoekers een oude televisie ontdekten.

Inwoners van het dorp Aberhosan in Wales werden er gek van: iedere ochtend vanaf précies 07.00 uur konden ze niet meer op internet.

Elektrische stoorzenders

De internetprovider voerde talloze reparaties uit en verving een internetkabel, maar niets hielp. Voor de vierhonderd inwoners van het plaatsje hielden de problemen aan. Pas toen er ingenieurs van het hoofdkantoor, elders in Groot-Brittannië, aan te pas kwamen werd het probleem gevonden.

"We deden een allerlaatste poging", vertelt een van de ingenieurs aan Britse media. "We testten of er elektrische stoorzenders in het dorp te vinden waren."

Ziggo
Lees ook:
Ziggo Go blijft last hebben van storingen

Vanaf 06.00 uur 's ochtends liepen de onderzoekers – in de stromende regen – het dorp door. En warempel: "Om klokslag 07.00 uur nam het testapparaat elektrische storing waar".

Oude beeldbuis

De onderzoekers belden aan bij het huis waar de storing vandaan leek te komen. Daar keken de nietsvermoedende bewoners televisie. Iedere dag vanaf 07.00 uur keken zij naar hun oude beeldbuis, die in het hele dorp internetstoringen bleek te veroorzaken.

"De bewoners schrokken behoorlijk toen ze hoorden dat hun oude televisie achttien maanden lang voor internetproblemen in het hele dorp had gezorgd", vertelt de ingenieur. "Ze beloofden onmiddellijk de televisie uit te zetten en deze niet meer te gebruiken."

Sneller
Lees ook:
Sneller internet: zo verbeter je de wifi thuis

Sindsdien zijn de storingen niet meer voorgekomen. Suzanne Rutherford, hoofd van de ingenieursafdeling bij de internetprovider, zegt tegen dat de problemen vaker voorkomen. Ook lampen en magnetrons kunnen internetstoringen veroorzaken.

"Wij verzoeken mensen om hun apparatuur te checken. Apparaten moeten gecertificeerd zijn en aan de huidige standaarden voldoen."