Miljoenenschade

'Dit was geen ongeluk': vandalen vernielen kabel Canadese gondel

16 september 2020 02:29 Aangepast: 16 september 2020 02:38
De schade wordt geschat op miljoenen. Beeld © AFP

Vandalen hebben een staalkabel van een gondel in Canada doorgeknipt, waardoor tientallen gondels naar beneden zijn gestort. Sommige cabines stortten wel 300 meter naar beneden en de schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen. Het is niet voor het eerst dat de kabelbaan het doelwit is van vandalen.

"Dit was geen ongeluk, dit is opzettelijk vandalisme", vertelt een woordvoerder van de Canadese politie aan The Guardian. Gisterochtend is de staalkabel van een gondel in Squamish, in de Canadese staat Brits Colombia, doorgesneden.

2 kilometer kabel

Op beveiligingscamera's is te zien hoe vandalen de 2 kilometer lange kabel doorsnijden. Vervolgens storten tientallen cabines die aan de kabel hangen, de afgrond in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf gondels van skilift botsen op elkaar in Oostenrijk

De politie staat versteld van de snelheid en het gemak waarmee de dader de kabel vernield heeft. "Deze persoon vernietigde de kabelbaan met gevaar voor eigen leven – en ledematen", vertelt de politiewoordvoerder. "Het is snel en vaardig uitgevoerd."

Tweede keer

Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat de Sea to Sky-kabelbaan in de Canadese plaats wordt getroffen door vandalisme. Nadat de kabel in 2019 al eens eerder werd doorgesneden, kostte het maanden om de schade te herstellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse toeristen van Zwitserse berg gehaald na storing kabelbaan

Door zware rook in het gebied – veroorzaakt door de bosbranden in het westen van de Verenigde Staten – is het nog niet duidelijk hoe groot de schade precies is. Verwacht wordt dat die in de miljoenen zal lopen.

De kabelbaan werd zes jaar geleden geopend. Ieder jaar zijn er zo'n 400.000 toeristen die in een van de gondels stappen, voor een adembenemend uitzicht over Howe Sound.

Het uitzicht vanuit een van de gondels, eerder dit jaar. Het uitzicht vanuit een van de gondels, eerder dit jaar.

Lokale bevolking

Toen er tien jaar geleden voor het eerst plannen werden gemaakt voor de gondel, reageerde de lokale bevolking echter bezorgd. Zij vreesden voor de negatieve gevolgen van toestromende toeristen.

De politie heeft nog geen verdachte op het oog en weet dus niet of het om dezelfde persoon gaat die twee jaar geleden de gondel vernielde.

Economische klap

De burgemeester van Squamish, Karen Elliott, vreest dat het vandalisme voor een zware economische klap zorgt. Dat komt bovenop de coronacrisis, waardoor de plaats het al zwaar te verduren heeft. "Veel lokale bedrijven zijn afhankelijk van toeristen die op de kabelbaan afkomen", vertelt zij. "Dit raakt de hele gemeenschap."

Een manager van de kabelbaan spreekt in lokale media van 'ongelooflijk zeldzame' gebeurtenissen. "Iemand probeert dit bedrijf en deze gemeenschap op de knieën te krijgen – maar dat zal niet lukken. Wij zullen de kabelbaan herstellen."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore