Op 18de gearresteerd

Deze Amerikaan zat 37 jaar vast voor moord, maar blijkt onschuldig

15 september 2020 04:37 Aangepast: 15 september 2020 07:32
Robert DuBoise zat sinds 1983 vast, maar blijkt onschuldig. Beeld © AP

Na 37 jaar in een cel te hebben gezeten voor verkrachting en moord, is een Amerikaanse man gisteren vrijgesproken. DNA-onderzoek wijst uit dat Robert DuBoise onschuldig is. "Deze rechtbank heeft je 37 jaar lang in de steek gelaten."

De Amerikaan Robert DuBoise (55) werd in 1983 veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van de 19-jarige Barbara Grams. Zij werd om het leven gebracht terwijl ze van haar werk naar huis liep in Tampa, in de Amerikaanse staat Florida. Dat schrijft The Guardian.

Doodstraf

De veroordeling van de destijds 18-jarige DuBoise was gebaseerd op een getuigenis van een informant en een analyse van bijtwonden die Grams had opgelopen. DuBoise kreeg in eerste instantie de doodstraf opgelegd, maar dat werd later aangepast naar een levenslange gevangenisstraf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Craig zat 39 jaar onterecht vast en krijgt 19 miljoen euro schadevergoeding

Wat blijkt? De analyse van de bijtwonden klopte niet en de getuigenis van de informant was onbetrouwbaar. DuBoise is onschuldig. DNA-onderzoek wijst uit dat hij nooit een verdachte in de zaak had moeten zijn.

Vrijgelaten

"Deze rechtbank heeft je 37 jaar in de steek gelaten", zei rechter Andrew Warren gisteren tijdens de zitting. "Wij maken dit vandaag eindelijk goed." DuBoise werd vorige maand al vrijgelaten.

Dat is allemaal te danken aan the Innocence Project, een stichting die zich inzet voor veroordeelden die onschuldig zijn. Susan Friedman, een van de advocaten van DuBoise, zegt dat de 55-jarige veroordeelde een groot deel van zijn gevangenschap heeft doorgebracht in isolatiecellen. "De staat heeft 37 jaar van hem afgepakt", vindt zij.

Alles leren

Tijdens de zitting nam DuBoise kort het woord. "Er zijn veel hordes op mijn pad geweest", vertelde hij. "Ik ben iedereen die voor mijn vrijlating gevochten heeft immens dankbaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mannen zitten 42 jaar in cel voor moord die ze niet hebben gepleegd

Sinds zijn vrijlating heeft DuBoise doorgebracht in een opvangcentrum voor mensen die ten onrechte gevangen hebben gezeten. Hij moet allerlei facetten van het moderne leven opnieuw leren: van het gebruik van een iPhone tot het winkelen in een supermarkt.

'Waarheid boven tafel'

De rechtbank gaat onderzoek doen naar de onterechte veroordeling. "Dat zal niet makkelijk zijn", vertelde Warren. "Maar slachtoffers en familieleden verdienen het om de waarheid te weten. Zo kunnen ze een vals verhaal afsluiten."

Daarnaast zijn onterechte beschuldigingen volgens Warren een gevaar voor de openbare veiligheid. "Een onschuldig persoon is achter tralies gezet terwijl de werkelijke dader nog vrij rondloopt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore