Ga naar de inhoud
Betrapt

Franse toerist die zand van Italiaans strand steelt krijgt 1000 euro boete

Het strand van Sardinië. Beeld © Getty Images

Wat zand meenemen van het strand een onschuldig vergrijp? Niet op het Italiaanse eiland Sardinië. Een Franse toerist die daar vorige week zand meenam van een strand, kwam dat duur te staan. Hij kreeg een boete van 1000 euro. Het is niet voor het eerst dat de autoriteiten streng optreden.

De man werd vorige week betrapt op het vliegveld van het Italiaanse Sardinië. In zijn koffer? Een fles met bijna twee kilo zand. Dat schrijft CNN.

Nieuwe wet

Drie jaar geleden introduceerden de Italianen een wet die het meenemen van zand strafbaar maakt. Boetes variëren van 500 tot 3000 euro, afhankelijk van de hoeveelheid zand die iemand probeert mee te smokkelen.

Toeristen
Lees ook:
Toeristen opgepakt na stelen 40 kilo zand van strand Sardinië

Het is niet voor het eerst dat de autoriteiten ook daadwerkelijk ingrijpen. Vorig jaar nog werd een echtpaar gearresteerd met meer dan 40 kilo zand. Zij riskeerden één tot zes jaar gevangenisstraf voor het vergrijp.

Streng bestraft

Een woordvoerder van de Italiaanse autoriteiten legt aan CNN uit waarom het meenemen van zand zo streng bestraft wordt. "Vorig jaar ontdekten we een website waar ons strandzand werd verkocht als souvenir. Het is een rage geworden in Europa", vertelt hij.

Vooral 'erg wit' of 'licht roze' zand is geliefd bij liefhebbers. Om te voorkomen dat het zand van de Italiaanse stranden verdwijnt, zoeken de autoriteiten nu actief naar overtreders. Zo houdt de politie strandgangers in de gaten en worden inwoners van het eiland worden opgeroepen verdacht gedrag bij de autoriteiten te melden.

Douane-opslag

De fles met zand die de Franse toerist mee probeerde te nemen staat 'veilig' in de opslag van de Italiaanse douane op het vliegveld van Sardinië, vertelt de woordvoerder. "Aan het einde van het jaar staat het hier vol met verzamelde flessen zand."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS