Ga naar de inhoud
'Zeer zeldzaam'

Kamerplant (met vier blaadjes) voor ruim 4600 euro verkocht in Nieuw-Zeeland

De zeer zeldzame plant werd uiteindelijk voor 8.150 Nieuw-Zeelandse dollar (ruim 4.600 euro) verkocht. Beeld © TradeMe / Hurley88

Zo op het eerste gezicht stelt dit plantje niet zoveel voor: het heeft slechts vier blaadjes. Toch is deze kamerplant afgelopen maand voor 8150 Nieuw-Zeelandse dollar (ruim 4600 euro) verkocht. Daarmee zou het zomaar de duurste kamerplant ter wereld kunnen zijn.

De kamerplant werd verkocht via TradeMe, een verkoopsite die vergelijkbaar is met Marktplaats. De verkoper spreekt van een 'zeer zeldzame' variant van de 'hippe' kamerplant philodendron minima.

Minimumprijs? Eén dollar

Het plantje heeft slechts vier blaadjes, allemaal met twee verschillende kleuren. Het gaat om een 'gezonde plant' in een pot van 14 centimeter. De minimumprijs die de verkoper ervoor vroeg? 1 dollar. Maar het verkoopbedrag liep via een veiling al gauw op tot in de duizenden dollars.

Deze
Lees ook:
Deze 3 planten waren op sterven na dood. Maar zó werden ze weer opgelapt

Uiteindelijk werd de hoofdprijs van 8150 dollar betaald door een koper ten noorden van de Nieuw-Zeelandse stad Auckland. Wie dat is en waarom hij of zij zoveel geld voor de plant wilde betalen? Het is niet duidelijk.

Zeldzaam

De Nieuw-Zeelandse plantendeskundige Mike Hawthorne heeft al veel plantenveilingen voorbij zien komen, maar voor zo'n hoog bedrag heeft hij nog nooit een kamerplant verkocht zien worden.

"Dit exemplaar is in Nieuw-Zeeland erg zeldzaam", legt Hawthorne uit aan RTL Nieuws. "Ik vermoed dat de kopers deze philodendron minima zullen gebruiken om te gaan kweken, bijvoorbeeld door middel van stekjes en weefsels. Zo kunnen ze later veel meer exemplaren verkopen."

Zéér strikte regels

Nieuw-Zeeland heeft zéér strikte importregels. "In het verleden zijn hier planten- en dierensoorten naartoe gebracht die vervolgens uitgroeiden tot een plaag", legt Hawthorne uit. "Zo zijn er in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld wilde dennen verschenen, terwijl die boomsoort hier van oorsprong niet voorkomt. De oorspronkelijke inheemse bossen zijn op sommige plekken volledig opgeslokt door dennenbossen."

Om te voorkomen dat zoiets in de toekomst opnieuw gebeurt, zijn er regels opgesteld. "Het zou best kunnen dat deze plant geïmporteerd is. Als dat het geval is heeft het de eigenaren veel geld gekost. Het Nieuw-Zeelandse Department of Conservation (DOC) heeft de plant lange tijd in de gaten moeten houden om te zorgen dat die zich niet kan ontwikkelen tot plaag."

Enorme hype

Daarnaast zijn kamerplanten de afgelopen coronatijd uitgegroeid tot een enorme hype, ziet Hawthorne. "Loop een willekeurig tuincentrum in en je zult moeite hebben een geschikte kamerplant te vinden. Telers kunnen simpelweg niet voldoen aan de vraag."

Ode
Lees ook:
Ode aan onkruid: zet je stoepplantjes in de schijnwerpers

Via TradeMe is de vraag naar kamerplanten de afgelopen tijd enorm, meldt een woordvoerder aan The Guardian. "In de afgelopen zeven dagen is er bijvoorbeeld maar liefst 65.000 keer gezocht naar de plantensoort hoya", legt Ruby Topzand uit aan de Britse krant. Naar minima's, het type dat voor het astronomische bedrag verkocht is, werd in de afgelopen dagen 1600 keer gezocht.

Vorig record

Eerder dit jaar werd er via TradeMe in Nieuw-Zeeland een kamerplant verkocht voor 6500 dollar (3700 euro). Dat was voor zover bekend de duurste kamerplant die ooit in het land is verkocht.

Bijzonder lockdownconcert: duizenden kamerplanten in de zaal

01:11