Na uitbuiting

Britse moordzaak opgelost: man blijkt zich al vijf jaar in bos te verstoppen

04 augustus 2020 01:10 Aangepast: 04 augustus 2020 01:11
Vijf jaar geleden maakte de Britse politie van de verdwijning van Ricardas Puisys een moordzaak. Beeld © Cambridgeshire Police

Vijf jaar lang was het voor de Britse politie een raadsel wat er met de Litouwer Ricardas Puisys gebeurd was. De man werd in 2015 als vermist opgegeven en al gauw werd er een moordzaak van gemaakt. Nu blijkt dat hij zich al die tijd schuilhield in een bos.

Vijf jaar geleden verscheen Puisys van de ene op de andere dag plotseling niet meer op zijn werk. Hij werd als vermist opgegeven en bij de politie ontstond het vermoeden dat de man werd uitgebuit.

Mysterie

"Zijn verdwijning was een mysterie", schrijft politiekorpschef Rob Hall in een verklaring. Rechercheurs dachten dat de man op de avond van zijn verdwijning het slachtoffer was geworden van een geweldsdelict, maar konden de zaak nooit hard maken. De destijds 35-jarige Puisys werd vijf jaar geleden voor het laatst gezien met een groep Litouwers.

Een verdachte werd aangehouden, maar later toch weer vrijgelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mexicaanse politiechef maand na moordaanslag weer aan het werk

Een inwoner van Wisbech, de plaats waar Puisys woonde, had de politie voor zijn verdwijning gewaarschuwd dat de man mogelijk het slachtoffer zou zijn geweest van uitbuiting.

Facebookaccount

De politie kwam de man vorige maand op het spoor nadat er een Facebookaccount met zijn naam was aangemaakt. Daar werden meerdere foto's van de man op geplaatst. "Inmiddels weten we dat Puisys het besluit heeft genomen om weg te lopen nadat hij het slachtoffer was geworden van een misdaad, nadat hij werd uitgebuit."

De inmiddels 40-jarige Puisys hield zich verscholen in een bos in het oosten van Groot-Brittannië, ruim 30 kilometer van de plek waar hij woonde. "Na een zoektocht in de bossen werd de man uiteindelijk gevonden in een hut, die zeer goed verborgen was. Hij had al enige tijd meer met niemand gesproken", vertelt Hall.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klopjacht op Pool die zich met poema verstopt in bos

De politie vond de man al vorige maand, maar besloot het nieuws gisteren pas bekend te maken. "Hij heeft vijf ontzettend moeilijke jaren gehad en we willen zeker weten dat hij de nodige steun krijgt en veilig blijft."

Puisys werd uiteindelijk opgespoord dankzij het aangemaakte Facebookaccount. Rechercheurs konden niet exact zien vanaf waar dat geopend werd, maar het was wel duidelijk dat het in de omgeving van Wisbech was. Er is een onderzoek ingesteld naar de uitbuiting van de man, vijf jaar geleden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore