Met uitsterven bedreigd

Amerikaan krijgt forse boete na doodschieten beschermde vogelsoort

03 augustus 2020 04:37 Aangepast: 03 augustus 2020 04:40
De met uitsterven bedreigde trompetkraanvogel. Beeld © AP

Een Amerikaanse man die twee trompetkraanvogels doodschoot krijgt 85.000 dollar (ruim 72.000 euro) boete en moet 360 uur taakstraf uitvoeren. De vogelsoort is zeer zeldzaam en met uitsterven bedreigd.

De man had de twee vogels al in 2016 doodgeschoten in de Amerikaanse staat Louisiana, maar omdat hij het incident jarenlang ontkende werd hij niet eerder vervolgd.

'Onbetaalbaar'

Er zijn wereldwijd nog slechts 850 trompetkraanvogels over. Het is de grootste vogelsoort van Noord-Amerika en de enige kraamvogel die in Noord-Amerika leeft. Een volwassen exemplaar kan wel anderhalve meter groot worden.

"Trompetvogels zijn simpelweg onbetaalbaar", vertelde de rechter tijdens de zitting. Ze veroordeelde de man tot een taakstraf van 360 uur en gaf hem een boete van 85.000 dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zieke en verwaarloosde honden, katten en vogels in beslag genomen in Echt-Susteren

De man had de twee vogels in 2016 doodgeschoten. Hij vond er slechts eentje terug. Toen hij ontdekte dat die vogel een zender omhad, sneed hij de poten af en gooide hij de zender in een rivier.

Zeer zeldzaam

"Trompetvogels zijn een belangrijk onderdeel van het erfgoed van onze staat", vond de rechter. "Mensen die de dieren doodschieten zullen er de gevolgen van ondervinden."

Milieuorganisaties in de Verenigde Staten proberen met man en macht te voorkomen dat de zeer zeldzame vogel uitsterft. De dieren worden daarom in speciale centra gefokt en vervolgens vrijgelaten. Dat kost volgens de milieubeweging zo'n 94.000 dollar (bijna 80.000 euro) per vogel. Een flink deel van de boete die de man opgelegd heeft gekregen bestaat dan ook uit een terugbetaling aan de milieuorganisaties.  

De trompetkraanvogel is de grootste vogelsoort van Noord-Amerika. De trompetkraanvogel is de grootste vogelsoort van Noord-Amerika.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore