55 kilo zware hond

Zestien reddingswerkers vijf uur in actie om sint-bernard te redden

27 juli 2020 01:35 Aangepast: 27 juli 2020 09:19
Zestien reddingswerkers kwamen eraan te pas om de sint-bernard te redden. Beeld © Wasdale Mountain Rescue Team

Een team van zestien reddingswerkers heeft afgelopen weekend in Groot-Brittannië een wel heel bijzonder slachtoffer gered. Een sint-bernard was onwel geworden tijdens een wandeling op de hoogste berg van Engeland.

De sint-bernardshond, die afgelopen vrijdag samen met haar baasjes Scafell Pike in Engeland beklommen had, werd tijdens de afdaling onwel.

Pijn in achterpoten

De hond, die 55 kilo weegt, leek steeds meer pijn in haar achterpoten te krijgen. Op een zeker moment was er geen beweging meer in het dier te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Achttien sint-bernard puppies in één huis: 'Hoe weet je welke de fles al heeft gehad?'

De baasjes besloten daarop de politie te bellen, die onmiddellijk een reddingsteam inschakelde. "Onze medewerkers twijfelden geen seconde", vertelt een woordvoerder van het Wasdale Mountain Rescue Team aan The Guardian.

"Omdat zij zelf huisdieren hebben en meteen aan hun eigen reddingshond dachten, herkenden ze de penibele situatie."

Hoogste berg Engeland

De hulpverleners beklommen vervolgens Scafell Pike, met 978 meter de hoogste berg van Engeland. Sint-bernard Daisy kreeg pijnstillers toegediend en werd door de reddingswerkers op een barncard getild.

Het duurde vijf uur om de sint-bernard veilig naar beneden te krijgen. Het duurde vijf uur om de sint-bernard veilig naar beneden te krijgen.

"We moesten enkele aanpassingen maken om de brancard hondenvriendelijk te maken", legt de woordvoerder uit. "Ze was het perfecte slachtoffer en legde zich gauw neer bij de situatie, met haar kin op de brancard."

Reddingsoperatie

Volgens de woordvoerder was de reddingsoperatie vervolgens niet anders dan die van een volwassene. "We hebben honderden keren mensen uit de bergen gered." De zestien reddingswerkers wisselden elkaar af tijdens de tocht naar beneden. Al met al duurde de reddingsoperatie ruim vijf uur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeelands stel geeft duizenden dollars uit in zoektocht naar hun honden

Normaal worden sint-bernards ingezet als reddingshonden in de bergen, ditmaal waren de rollen omgedraaid.

Reputatie

"Daisy voelde zich vast schuldig dat ze de reputatie van sint-bernards niet hoog kon houden", grapt de woordvoerder. "Terwijl haar soortgenoten in de besneeuwde Alpen mensen redden, werd zij op een brancard naar beneden gedragen."  

Sint-bernards worden zelf juist vaak ingezet als reddingshonden in de bergen. Sint-bernards worden zelf juist vaak ingezet als reddingshonden in de bergen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore