Zakelijke blik

Trump overwoog Puerto Rico te verkopen na enorme orkaanschade

13 juli 2020 05:14
De schade na de orkaan, zo'n drie jaar geleden, was enorm. Beeld © AFP

President Trump liep met het idee rond om het eiland Puerto Rico te verkopen, nadat orkaan Maria er drie jaar geleden een spoor van vernieling achterliet. Het duurde bijna een jaar om het elektriciteitsnet op het eiland weer op gang te krijgen. "De president dacht als een zakenman", vertelt een van zijn voormalige topambtenaren.

Over dat opmerkelijke verhaal schrijft de New York Times. Een voormalige topambtenaar van de president, Elaine Duke, vertelt de krant over de 'zakelijke blik' van de Amerikaanse president.

Volledig verstoten

"Kunnen we iemand anders verantwoordelijk maken voor het elektriciteitsnet?", zou Trump hebben gesuggereerd. "Kunnen we het eiland verkopen? Of volledig verstoten?"

Volgens Duke werden de ideeën van de president nooit serieus genomen en zijn er ook geen vervolgstappen gezet.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een land kopen was niet altijd 'absurd', Amerika kocht vaker van Denen

Orkaan Maria raasde op 20 september 2017 door het Caribisch gebied. De storm trof vooral Puerto Rico zwaar. Bijna drieduizend mensen kwamen er om het leven en het duurde bijna een jaar om heel Puerto Rico weer van stroom te voorzien.

Stroomproblemen

Vooral omgewaaide, houten elektriciteitspalen waren een probleem. De stroomproblemen in Puerto Rico waren de grootste in de geschiedenis van de VS, waar het eiland onder valt.

Trump verweet de lokale autoriteiten van Puerto Rico meerdere keren nalatigheid en mismanagement. Zelf zegt Trump geen enkele fout te hebben gemaakt tijdens de nasleep van de orkaan. Hij noemt het werk van het Witte Huis zelfs een 'ongelooflijk succes'.

Groenland kopen

Sinds 1898 is Puerto Rico onderdeel van de Verenigde Staten. Het eiland kwam in het bezit van het land door het Verdrag van Parijs, aan het einde van de Spaans-Amerikaanse oorlog.

Trump raakte vorig jaar ook al eens in opspraak vanwege zijn zakelijke blik. Hij zei dat hij Groenland van Denemarken wilde kopen, maar daar stemde de Deense premier niet mee in. Trump zei vervolgens een staatsbezoek aan het land af.

Puerto Rico nooit eerder zo zwaar door orkaan getroffen

Orkaan Maria raakte Puerto Rico drie jaar geleden hard. Het land zat zonder stroom en bevoorraden bleek maar mondjesmaat mogelijk. Indrukwekkende beelden uit een verwoest land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore