Onverwachte uitkomst

Amerikaanse barista krijgt 80.000 dollar 'fooi' na rel om mondkapje

29 juni 2020 01:56 Aangepast: 29 juni 2020 02:03
Mensen met mondkapjes lopen langs een Starbucks-vestiging. Beeld © ANP

Een 24-jarige Starbucks-medewerker in het Amerikaanse San Diego heeft 80.000 dollar 'fooi' gekregen nadat hij een vrouw aansprak op het niet dragen van een mondkapje. De vrouw werd woest en plaatste een foto van de jongen op Facebook. Dat pakte anders uit dan ze had verwacht.

Het was een gewone maandagochtend voor de 24-jarige Amerikaanse barista Lenin Gutierrez, toen er een vrouw zonder mondkapje binnenkwam. In Amerikaanse Starbucks-vestigingen is het dragen van een mondkapje verplicht en dus sprak Gutierrez de vrouw daarop aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS: 'Koffie drinken? Kort afzetten mondkapje is toegestaan'

Hij vroeg de vrouw of ze een mondkapje bij zich had, maar nog voor hij uit kon leggen waarom dat nodig is ontplofte ze. Dat vertelt de barista aan CNN. Ze maakte een foto van de jongen en plaatste die op Facebook. "Deze Starbucks-medewerker wilde me niet bedienen omdat ik geen mondkapje droeg", zo schreef ze. "De volgende keer wacht ik op de politie en breng ik een medische vrijstelling."

'Lachen om alle kritiek'

In plaats van steun kwam er veel kritiek op het bericht van de vrouw. Gutierrez kwam het bericht even later op Facebook tegen. "Ik was verbaasd dat ze me werkelijk op Facebook had gezet", zo vertelt hij CNN. "Ik begon de reacties te lezen en moest lachen om alle kritiek die ze kreeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mondkapje op, mondkapje af: verwarring over coronamaatregelen

Er werd niet alleen kritisch gereageerd op het bericht van de vrouw, mensen vonden ook dat er iets moest gebeuren. Een 26-jarige Amerikaan, Matt Cowan, creëerde daarom een GoFundMe-pagina, in de hoop 1.000 dollar (890 euro) voor de barista te verzamelen. Hij kent Gutierrez niet maar zegt dat hij verbouwereerd was dat 'de barista bekritiseerd werd terwijl hij het juiste deed'.

Nog geen week later is het astronomische bedrag van 80.000 dollar (ruim 71.000 euro) opgehaald voor de barista. "Ik weet niet hoe ik iedereen bedanken moet", zegt Gutierrez. Hij wil het geld gebruiken om zijn droom na te leven om een danser te worden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore