Opmerkelijk

Kans van 1 op 50 miljoen: twee baarmoeders én zwanger van een tweeling

26 juni 2020 19:30 Aangepast: 26 juni 2020 19:59
Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Twee gezonde jonge kinderen hebben en er dan bij de twaalfwekenecho van de derde achter komen dat je voortplantingsorganen er toch iets anders uitzien dan gemiddeld. De 28-jarige Kelly Fairhurst bleek twee baarmoeders te hebben.

Dat niet alleen: in béide baarmoeders groeit momenteel - verrassing - een kind, een tweeling dus. 

'Dit is een schok'

De tweeling zou identiek kunnen zijn, zegt de Britse tegen de Britse tabloid The Sun. "Twee baarmoeders hebben is al een vrij zeldzame aandoening, maar de artsen vertelden me dat de kans om op deze manier zwanger te worden van een tweeling zelfs 1 op 50 miljoen is."

Bij haar tweede zwangerschap dachten artsen nog dat ze een uterus bicornis zou kunnen hebben, een aandoening waarbij de baarmoeder uit twee delen bestaat. Tijdens de scan werd duidelijk dat het er toch echt twee zijn. "Ik dacht: gut, dit is een schok", zegt Kelly. 

Meer kans op een tweeling

Om de bevalling zo veilig mogelijk te laten verlopen, is het de bedoeling dat Kelly een keizersnede krijgt. "Maar mijn vorige twee bevallingen gingen zo snel dat de kans bestaat dat dat niet mogelijk gaat zijn. Eerlijk gezegd is het allemaal best gek."

Een baarmoederafwijking, zoals het hebben van twee baarmoeders, komt bij 3 tot 5 procent van de vrouwen voor. De kans op een tweeling is voor een gezonde, jonge vrouw ongeveer 1 op 90. Naarmate een vrouw ouder wordt, neemt de kans op een tweeling toe  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Pas tijdens de weeën zagen ze dat ik twee baarmoeders heb'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore