Ga naar de inhoud
Geen toeristen om ze te voeren

Inwoners Thaise stad kunnen huis niet uit vanwege agressieve apen

De makaken zijn een ware plaag aan het worden. Beeld © EPA

Een bizar gevolg van de corona-pandemie voor de inwoners van de Thaise stad Lopburi. Inwoners van de stad ten noordoosten van Bangkok kunnen niet meer naar buiten omdat er groepen agressieve makaken door de stad trekken. De dieren hebben honger omdat er geen toeristen meer naar de stad komen.

De historische stad Lopburi profiteerde tot het uitbreken van het coronavirus van de duizenden makaken in de stad. De dieren trokken de afgelopen jaren vanuit het nabijgelegen regenwoud naar de stad en werden daar een toeristische trekpleister.

Selfies

Veel toeristen voerden de 'wilde' dieren en namen selfies met ze. Maar omdat het aantal toeristen de afgelopen maanden terugliep tot bijna nul, door de uitbraak van het coronavirus, zijn de apen hongerig én zeer agressief.

Die woede richt zich niet alleen op andere dieren, maar ook op de inwoners van de stad. Het zorgt zelfs voor 'no-go'-zones. In maart doken al beelden op van honderden makaken die in de straten van de stad in groepen vochten om voedsel.

Het aantal makaken verdubbelde de afgelopen drie jaar tot 6000. Een verlaten bioscoop is het 'hoofdkwartier' van de beesten.

Poep en stank

Inwoonster Kuljira Taechawattanawanna heeft haar terras met netten overhangen zodat de apen niet bij haar kunnen komen. zegt ze tegen de Britse krant The Guardian. "Wij leven in een hok en de apen leven buiten. Overal ligt poep, de stank is ondragelijk, vooral als het regent", zegt ze vanuit haar huis in het centrum van de 13de-eeuwse stad.

Veel inwoners voeren de dieren inmiddels om te voorkomen dat ze té agressief worden. Dat ongezonde voedsel zoals frisdrank, ontbijtgranen en snoep, zorgt dat de dieren volgens de inwoners veel meer seks hebben. Waardoor er weer meer dieren bij komen.

Steriliseren

De Thaise overheid is inmiddels begonnen om de makaken te vangen en ze te steriliseren. Ze hopen vrijdag al 500 apen te hebben gesteriliseerd.

70-jarige
Lees ook:
70-jarige Tibetaan zorgt voor duizenden makaken