Ga naar de inhoud
'Tegen racisme'

Nabestaanden Tom Petty: Trump mocht zijn muziek niet spelen tijdens rally

Beeld © AFP

De nabestaanden van de Amerikaanse muzikant Tom Petty hebben een klacht ingediend tegen Donald Trump. Tijdens zijn campagnerally speelde de president het nummer 'I Won't Back Down' van de artiest. Dat had Petty nooit gewild, omdat hij 'tegen racisme en discriminatie was', zo schrijft zijn familie.

Afgelopen weekend speelde de Amerikaanse president Trump het nummer van de artiest tijdens zijn campagnerally in Tulsa. Die bijeenkomst is afgelopen dagen al vaker in de belangstelling geweest, omdat er veel minder mensen in de zaal waren dan voorspeld.

Tegenvaller
Lees ook:
Tegenvaller voor Trump: zaal bij campagnerally blijft halfleeg

Voor een halflege zaal klonk het nummer 'I Won't Back Down' van de Amerikaanse artiest Tom Petty, die bijna drie jaar geleden overleed. Volgens zijn nabestaanden had de president 'geen enkel recht om het nummer te spelen', zo schrijven ze in een verklaring op Twitter. "Dit nummer is gebruikt tijdens een campagne die veel Amerikanen het nakijken geeft", zo vinden de nabestaanden van de artiest.

'Hij wilde mensen samenbrengen'

Daarnaast schrijven ze dat Petty fel tegenstander van 'racisme en discriminatie' was. "Tom Petty zou niet willen dat zijn muziek gebruikt wordt tijdens een haatcampagne. Hij wilde mensen samenbrengen."

Zijn nabestaanden schrijven dat ze 'de Verenigde Staten en de democratie ondersteunen', maar volgens hen representeert Trump de kernwaarden daarvan niet. "Wij zouden het daarom afschuwelijk vinden als fans denken dat wij achter het gebruik van het nummer staan tijdens de campagnerally."

Het is niet voor het eerst dat een artiest Trump de les leest. Tijdens de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen zei Neil Young bijvoorbeeld nog dat Trump zijn nummer 'Rockin' in the Free World' nooit had mogen gebruiken. Rihanna diende ook al eens een aanklacht in omdat Trump haar muziek 'tijdens een van die tragische campagnes' had gebruikt.

Lage opkomst

Dat er zo'n lage opkomst bij de eerste campagnebijeenkomst van Trump was zou mede veroorzaakt zijn door K-pop-fans en TikTok-gebruikers. Zij zouden massaal kaartjes voor de rally in Tulsa hebben gereserveerd, maar zijn niet komen opdagen. Trumps campagneteam deed die bewering af als onwaar.

 

Trump-fans verzamelen zich voor eerste bijeenkomst sinds uitbraak corona

02:11
Artsen kijken bezorgd naar de bijeenkomst terwijl de staat Oklahoma een coronapiek doormaakt, maar Trump-fans hebben vooral zin in een feestje. De opmerkelijkste taferelen uit de stad Tulsa.