85 dagen onderweg

Argentijn zeilt oceaan over om bij familie te zijn: 'Het is gelukt'

22 juni 2020 02:29 Aangepast: 22 juni 2020 09:43
Juan Manuel Ballestero bij aankomst in de haven in Argentinië. Beeld © AP

Een Argentijnse man die door de coronacrisis vast kwam te zitten in Portugal, nam een opmerkelijk besluit. Alle vluchten waren geannuleerd, maar hij moest en zou terug naar zijn bejaarde ouders in Argentinië. En dus besloot hij in een kleine zeilboot de Atlantische Oceaan over te steken.

Juan Manuel Ballestero reageert opgetogen als hij, na ruim twaalf weken op zee, aankomt in zijn Argentijnse woonplaats Mar del Plata. "Het is me gelukt. Missie volbracht!", vertelt hij persbureau AFP als hij voet aan wal zet.

Vluchten geannuleerd

De 47-jarige Argentijn was werkzaam in Spanje en kwam door de coronacrisis vast te zitten in Portugal. Hij baalde, want wilde er in deze tijd graag voor zijn 82-jarige moeder en 90-jarige vader zijn. Doordat alle vluchten van Europa naar Argentinië waren geannuleerd kon hij hen echter onmogelijk opzoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De eerste vlucht naar Faro: 'Alsof we op schoolreisje gaan'

En dus besloot Ballestero het heft in eigen hand te nemen. Hij ondernam een risicovolle tocht in een 9 meter lange zeilboot en voer de Atlantische Oceaan over. "Ik heb bereikt waar ik de afgelopen drie maanden voor gevochten heb", vertelt de Argentijn. "Dit is waarom ik teruggekomen ben, om bij mijn familie te zijn."

90ste verjaardag

Het plan was om voor de 90ste verjaardag van zijn vader, halverwege mei, thuis te komen. Dat is niet gelukt. Wel kon Ballestero op het nippertje nog bij Vaderdag zijn. Want nadat hij negatief getest werd op het coronavirus, mocht hij aan land komen in Argentinië.

Tijdens de tocht had zijn familie ruim vijftig dagen geen contact met Ballestero. "Maar ik wist dat hij thuis zou komen", vertelt zijn vader. Voor de 47-jarige zeiler was het een 'bijzondere ervaring', om 'midden in de natuur te zijn' terwijl het virus overal ter wereld om zich heen greep.

Dolfijnen en walvissen

"Er waren dolfijnen en walvissen die me vergezelden terwijl de mensheid door deze moeilijke periode gaat", vertelt Ballestero.

Zijn boot blijft in de haven van Mar del Plata liggen. Want reisplannen? Die heeft de Argentijn voorlopig niet. In Argentinië geldt al maanden een strenge lockdown. Er zijn zo'n duizend mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Vlucht geschrapt: jongeren zeilen oceaan over naar huis

Een groep Nederlandse jongeren dacht op een zeilvakantie naar Cuba en Jamaica te gaan. Maar door corona ging het anders. Toen ook hun terugvlucht werd geschrapt besloten ze om naar Nederland te zeilen. Wekenlang waren de jongeren onderweg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore