Nirvana-zanger

Unplugged-gitaar van Kurt Cobain voor recordbedrag geveild

21 juni 2020 12:20
Kurt Cobain, zanger van Nirvana, tijdens de opname van MTV Unplugged in 1993. Beeld © Getty

Het liveconcert MTV Unplugged van Nirvana, opgenomen in november 1993, werd een legendarisch album. Vijf maanden later was voorman Kurt Cobain dood. De gitaar die hij bij het optreden op zijn schoot had is nu voor een recordbedrag geveild. Zes miljoen dollar (5,4 miljoen euro) bracht de gitaar op.

Volgens Julien's Auctions in Beverly Hills is dit een nieuw wereldrecord voor een gitaarveiling. Vooraf was ingeschat dat de elektrische akoestische gitaar, een 1959 Martin D-18E, een tot twee miljoen dollar zou opbrengen.

De hoogste bieder was Peter Freedman uit Australië, eigenaar van microfoonmerk Rode.

Op dezelfde veiling ging ook de Blue-Angel gitaar van Prince onder de hamer. Maar deze verruilde voor een beduidend lager bedrag van eigenaar. De gitaar leverde ruim een half miljoen euro op.

Unplugged

Cobain, die niet ouder werd dan 27, bespeelde de gitaar dus op het livealbum MTV Unplugged. Het album met nummers als About A Girl en Come As You Are won de Grammy in de categorie Best Alternative Music.

Kurt Cobain en Courtney Love en hun dochter Frances Bean in 1993 Kurt Cobain en Courtney Love en hun dochter Frances Bean in 1993

Het olijfgroene vest dat Cobain droeg tijdens hetzelfde MTV-optreden bracht in oktober vorig jaar bij een veiling 334.000 dollar op, ruim drie ton in euro's. De eigenaar schafte het lange kledingstuk, nooit gewassen en met brandvlekken door sigaretten, ruim vier jaar geleden aan voor 123.000 dollar. Hij bewaarde het collectors item, dat ook nog een knoop mist, tussen zuurvrij vloeipapier in een kluis.

Plakband

In 2008 is ook al eens een gitaar van Cobain geveild. Een kapotgeslagen gitaar dat met plakband aan elkaar hing, ging toen voor 100.000 dollar van de hand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore