Oeps

Foutje: Polen valt 'per ongeluk' Tsjechië binnen tijdens pandemie

15 juni 2020 01:36 Aangepast: 15 juni 2020 01:39
Poolse militairen en grenswachten bij een andere grensovergang. Beeld © EPA

Het Poolse leger heeft vorige maand een pijnlijke fout gemaakt. Poolse militairen vielen Tsjechië binnen, waardoor Tsjechen die in eigen land naar de kerk wilden ineens op een gesloten landsgrens stuitten. "Het was een misverstand", schrijft het Poolse ministerie van Defensie nu in een verklaring.

Door de coronacrisis zijn grenzen tussen Europese landen plotseling zichtbaar geworden. In een landelijk Tsjechisch gebied leidde dat eind vorige maand tot een pijnlijk misverstand, zo meldt CNN.

Gesloten grenzen

Vanwege de coronacrisis besloot Polen zijn landsgrenzen te sluiten en verschenen er militairen bij alle grensovergangen. Ook bij het Tsjechische dorp Pielgrzymow bewaakten Poolse militairen zo'n grensovergang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boosheid omdat België 'opeens' grens opengooit, Zeeland zet extra boa's in

De militairen verschenen echter niet bij het afgelegen weggetje waar de Pools-Tsjechische grens werkelijk ligt, maar landinwaarts, op Tsjechisch grondgebied. Bewoners van het gebied kwamen daar achter toen ze naar de kerk wilden en door Poolse militairen werden tegengehouden.

'Zonder vijandige bedoeling'

De Tsjechische ambassade in het Poolse Warschau informeerde direct het Poolse ministerie van Defensie. "Zij bleken zonder vijandige bedoeling in het gebied te zijn", zo vertelt een woordvoerder van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken aan CNN. "Wij verwachten echter nog steeds een officiële verklaring."

Eind vorige week kwam het Poolse ministerie van Defensie met die verklaring. "Het was een misverstand. Zodra we daar achter kwamen hebben we de grensovergang direct verplaatst." Daarmee was het probleem, ook voor de Tsjechen, volgens het ministerie opgelost. Het is niet duidelijk hoe lang de Poolse militairen op Tsjechisch grondgebied zijn geweest.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische agenten bij grensbewaking betrapt op barbecue en alcohol

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore