Oorverdovend

Half San Francisco ligt wakker van zoemende Golden Gate-brug

09 juni 2020 16:10 Aangepast: 09 juni 2020 16:26
Het gezoem dat de Golden Gate Bridge sinds kort maakt, is op grote afstand hoorbaar. Beeld © EPA

Een grote renovatie van de reling van de wereldberoemde Golden Gate-brug in San Francisco brengt een oorverdovend effect met zich mee. Sinds een paar dagen klagen inwoners over keihard gefluit en gezoem dat in een groot deel van de stad te horen is als de wind uit het westen komt.

Op de brug zelf bereikt het lawaai soms een ondraaglijk niveau, zoals blijkt uit een filmpje dat iemand maakte die met een karretje over het voetgangersgedeelte reed:

Inwoners van een wijk aan de voet van de brug lagen afgelopen weekend urenlang wakker, schrijft de krant San Francisco Chronicle. Maar ook veel verderop klinken de irritante fluittonen:

De krant schrijft dat inwoners zich geen illusies hoeven te maken: "Dit geluid gaat nooit meer weg." Het is te wijten aan de nieuwe balustrade die op dit moment naast het voetgangersgedeelte wordt geplaatst. Het werk is voor driekwart klaar.

Zwaardere windvlagen

De gaten tussen de spijlen zijn groter dan eerst, waardoor de brug straks veel zwaardere windvlagen moet kunnen verdragen. De constructie is nu berekend op winden tot 110 km/u. Met de nieuwe reling wordt dat 160 km/u.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

In windtunneltesten was het gefluit ook al aan het licht gekomen, zegt een woordvoerder van de wegbeheerder die opdracht heeft gegeven voor de renovatie. "Het gebrom en gezang hoort bij de aanpassingen die nu vanwege de wind worden gedaan." 

Prijs voor veiligheid

De inwoners van San Francisco betalen voor die veiligheid dus een prijs: herrie in een groot deel van de stad als de wind vanaf de oceaan komt. De woordvoerder van de wegbeheerder kon niet aangeven of daar in de toekomst iets aan gedaan wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zingende weg maakt Friezen gek: 'We worden er horendol van'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore