Astronaut en oceanograaf

Eerste Amerikaanse vrouw die in de ruimte liep bereikt nu diepste punt oceaan

09 juni 2020 05:49 Aangepast: 09 juni 2020 16:53
Kathy Sullivan was in 1984 de eerste Amerikaanse vrouw die in de ruimte liep. Beeld © Keystone historical archive collection / Discovery/Five Deeps Expedition

Kathy Sullivan, de eerste Amerikaanse vrouw die een ruimtewandeling maakte, heeft nu als eerste vrouw ooit het diepste punt van de oceaan bereikt. Sullivan (68) bereikte de 11 kilometer diepe bodem van de Challenger Deep in de Marianentrog afgelopen weekend. In 1984 liep ze in de ruimte.

Dat schrijft de New York Times. De astronaut en oceanograaf dook afgelopen weekend samen met miljonair Victor Vescovo af naar de bodem van de Marianentrog in de Stille Oceaan.

Eerste vrouw ooit

De missie slaagde en Sullivan is daarmee de eerste vrouw ooit die op het diepste punt van de oceaan is geweest. Dat is niet alles. Ze is ook de eerste persoon ooit die zowel in de ruimte als op de bodem van de oceaan is geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzeeër maakt diepste duik ooit: zelfs daar plastic

Vescovo was al eens eerder afgedaald naar de bodem van de Marianentrog. Vorig jaar bereikte hij de bodem met zijn duikboot 'The Limiting Factor'. Hij bleef toen zo'n vier uur op de bodem van de oceaan en vond er, jawel, plastic.

Artikel gaat verder onder de video.

Afgelopen weekend waren Vescovo en Sullivan al met al anderhalf uur op de bodem van de Challenger Deep. De tocht naar boven duurde vier uur. Toen ze eenmaal boven kwamen, belden de twee met de bemanning van het internationale ruimtestation ISS.

'Buitengewone dag'

"Als astronaut en oceaangraaf was dit een buitengewone dag", vertelt Sullivan in een verklaring. "Zoiets maak je maar eens in je leven mee. Ik zag het maanlandschap op de bodem van de oceaan en vervolgens vergeleek ik mijn aantekeningen met mijn collega's in het ruimtestation."

Miljonair Vescovo feliciteert Sullivan in een tweet. "Het is mijn derde keer op de bodem van de Marianentrog. Dank aan het team."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore