Ga naar de inhoud
Boek Jan Wolkers

Geleend bibliotheekboek na bijna veertig jaar alsnog ingeleverd

Ter illustratie. Beeld © Bert Spiertz

Iedereen met een abonnement op een bibliotheek is weleens vergeten een boek in te leveren. Maar een lezer in Gelderland maakte het wel heel bont: een boek dat op 5 maart 1981 ingeleverd had moeten worden, verscheen gisteren bij de bibliotheek.

Dat schrijft de bibliotheek op Twitter. Het gaat om het boek Terug naar Oegstgeest van Jan Wolkers. Het exemplaar verscheen 39 jaar, 13 weken en 5 dagen te laat bij bibliotheek Gelderland Zuid in Groesbeek. "Soms geloof je als medewerker van de bibliotheek je eigen ogen niet."

Een bibliothecaris vertelt aan Nu.nl dat hij dacht dat het een grapje was. "Maar het bleek echt een boek van ons te zijn. Het kaartje toonde dat aan, en daar stond de datum van 5 maart 1981 op, met de hand geschreven."

Bieb
Lees ook:
Bieb stopt met boetes: 'Kan ik na 24 jaar eindelijk mijn boek terugbrengen'

De lezer zei het boek op zolder te hebben gevonden. Dat het boek terug is gekomen in de bibliotheek is extra bijzonder omdat de vestiging in de afgelopen veertig jaar drie keer is verhuisd. "Hij heeft echt moeite gedaan om achter het juiste adres te komen en het boek terug te brengen. Het adres op het kaartje is al zo’n 35 jaar niet meer juist."

1530 euro

En de boete? Als er geen maximumbedrag van vijf euro zou bestaan had de lezer ruim 1530 euro af moeten rekenen.