Legendarisch dier

'Hitlers alligator' sterft in dierentuin van Moskou, 84 jaar oud

23 mei 2020 19:23 Aangepast: 23 mei 2020 19:26
Saturnus, de alligator die op (ongeveer) 84-jarige leeftijd doodging. Beeld © Twitter / @moscowzoo

Saturnus is dood, de bejaarde ster uit de dierentuin van Moskou. Hij groeide uit tot legende nadat hij, tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog, de benen had genomen uit de dierentuin van Berlijn. Het verhaal ging dat hij daar terecht was gekomen als Amerikaans cadeau aan Adolf Hitler.

De alligator met de bijzondere levensgeschiedenis is ongeveer 84 jaar geworden. "Een zeer respectabele leeftijd", laat de dierentuin van Moskou weten. "Hij heeft een lang en afwisselend leven gehad."

Ontsnapt tijdens bombardement

Saturnus belandde in 1946 in de Russische hoofdstad. Hij was ernaartoe verhuisd vanuit Berlijn, waar hij uit de dierentuin ontsnapte tijdens de chaos na een bombardement op 23 november 1943.

Het is een raadsel waar hij heeft uitgehangen tot de dag waarop hij, drie jaar later, in de Duitse hoofdstad bij toeval werd ontdekt door een Britse militair.

'Hitlers alligator'

De alligator werd volgens zijn papieren geboren in 1936 in de Verenigde Staten en verscheept naar de Berliner Zoo. Tien jaar later werd hij naar Moskou gebracht, waar het verhaal rondging dat hij eigendom was geweest van Adolf Hitler.

Die zou hem van de Amerikanen cadeau hebben gekregen, een gerucht dat ook in Duitsland de ronde deed. "Theoretisch kan hij van iemand zijn geweest", laat de dierentuin in Moskou weten, "maar dieren zijn niet verwikkeld in oorlog en politiek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw in VS bij wc-bezoek verrast door enorme alligator

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore