Grootste uil van Europa

Voor het raam van Jos zit een nest jonge oehoes: 'Dit is extreem zeldzaam'

17 mei 2020 19:18 Aangepast: 18 mei 2020 21:03
Beeld © RTL

Een bijzonder verhaal uit het Belgische Geel. Daar woont de 63-jarige Nederlander Jos Baart, die in de plantenbak voor zijn raam een nest met drie oehoes heeft. De oehoe is een van de grootste uilensoorten ter wereld en uiterst schuw. "Ik dacht eerst dat het duiven waren", zegt Jos.

Het begon in februari toen Baart voor het eerst iets voor zijn raam hoorde. "Ik hoorde 's avonds tegen een uur of acht geluiden van vogels. Ik dacht dat het duiven waren. Ik houd niet van die beesten. Maar toen ik na een paar dagen toch nog eens ging kijken, bleek het een uil te zijn."

En niet zomaar een uil.  Een oehoe, een van de grootste uilensoorten ter wereld. Volwassen oehoes worden zo'n 70 centimeter groot en hebben een spanwijdte van maar liefst 1.80 meter. De vogels zijn redelijk zeldzaam. In België komen zo'n 150 paartjes voor, vooral in bossen en ravijnen in de Ardennen. In Nederland zijn er rond de 30 broedende paartjes.

De drie uiltjes voor het raam van Jos. De drie uiltjes voor het raam van Jos.

Drie kleine bolletjes

De dieren bij Jos hadden voor het raam van zijn appartement op de derde verdieping een nestje gemaakt in de plantenbak. Midden in het centrum van Geel. "Een nestje is een beetje veel gezegd, het was meer een kuil in de aarde", zegt Jos. "Daar lagen in februari twee eieren in, maar die werden niet uitgebroed. "De uilen vertrokken en kwamen pas 14 dagen later terug."

"Toen lagen er opeens drie eieren in het nestje. Die werden wel bebroed", vertelt Baart. Dat broeden duurt bij een oehoe ruim een maand. "Op zaterdagochtend 11 april zag ik drie kleine bolletjes liggen. Ik heb ze gewoon met rust gelaten want die eerste week is heel gevoelig. Voor je het weet vertrekken ze om niet meer terug te komen."

Voor het raam paraderen

Dat gebeurde niet. De drie uiltjes groeiden goed door. "Op een gegeven moment kwamen ze vanzelf tevoorschijn. Ze paradeerden een beetje voor het raam langs." Baart ziet overdag alleen de moeder en haar drie jongen. "De vader zie je niet, die komt alleen 's nachts. Maar ook de moeder is heel erg schuw."

Uilen zijn nachtdieren, die 's avonds tot leven komen. "Dan jagen de ouders. En als ik televisie kijk, zitten de drie kleintjes door het raam ook naar de televisie te kijken. Waarschijnlijk vinden ze de schittering mooi. Als de vader of moeder terugkomt, dan is dat nogal lawaaiig, want het zijn grote beesten die op de dakgoot landen."

De ouders jagen voor de jongen, vertelt Baart. "Ze brengen ratten en muizen. Van de week zag ik zelfs een geringde duif liggen. Straks is het een wedstrijdduif", lacht Baart. Niet ondenkbaar in België, waar de duivensport erg populair is.

De uiltjes tijdens het ringen. De uiltjes tijdens het ringen.

Mortuarium

"In de plantenbak is het een soort mortuarium, met allemaal dierenlijkjes en uilenballen. Maar ze eten alles op, zelfs de uilenballen, die ze zelf uitspugen. Daar zitten vast gezonde mineralen in."

Afgelopen week kwam via Natuurpunt, de Belgische vrijwilligersorganisatie voor natuurbescherming, iemand om de uiltjes te wegen. Ook werden de dieren geringd. "Het kleinste uiltje weegt 1,3 kilo en de grootste 1,7. Het zijn net vette kippen. Dat verschil is ook goed te zien."

Bij het ringen moesten de drie uilen dicht bij elkaar blijven zodat ze niet in paniek raakten. "Ze lagen met z'n drieën op een handdoek gewikkeld, hier op de vloer. Daarna werden ze alle drie tegelijk teruggezet."

Extreem zeldzaam

Jos is nog steeds niet bijgekomen van de verbazing over de dieren voor zijn huiskamerraam. "Dit is zo extreem zeldzaam. Die dieren zijn gewoonlijk hartstikke schuw."

Als de dieren vier maanden oud zijn, vliegen ze definitief uit. "Dan zie ik ze niet meer terug." De jonge uilen vertrekken dan naar een eigen territorium op zo'n 100 tot 200 kilometer van het nest. "Maar wellicht komen de ouders dan volgend jaar weer terug om een nieuw nestje uit te broeden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore