Ga naar de inhoud
Oplettende vrijwilligster

Schilderij in tweedehandswinkel blijkt echte Dalí: 'Dit is bijzonder'

Een oplettende vrijwilligster van een tweedehandswinkel in de Amerikaanse staat North Carolina deed een wel heel bijzondere vondst. Tussen oude schilderijtjes vond ze ineens een authentiek werk van de Spaanse meester Salvador Dalí. Het kunstwerk werd daarna verkocht voor 1.200 dollar.

Dat meldt CNN. De vrijwilligster, Wendy Hawkins, werkt twee dagen per week in een tweedehandswinkel in Kitty Hawk. Dat is een kustplaatsje in de Amerikaanse staat North Carolina.

Schilderij in sorteerkamer

Het schilderij lag in de sorteerkamer te wachten op een prijskaartje toen Hawkins haar oog erop viel. "Ik zag het samen met allemaal andere schilderijen op de vloer liggen, maar wist meteen dat het een oud en bijzonder werk was."

Kunsthistoricus

Hawkins vroeg de eigenaar van de zaak of ze het naar een expert mocht brengen om haar vermoeden te bevestigen. De eigenaar stemde daarmee in. Bij een kunsthistoricus bleek inderdaad dat ze het juist gezien had: het ging om een authentiek werk van de Spaanse surrealistische schilder Salvador Dalí.

Niet verwacht

Dat was wel het laatste wat de eigenaar van de tweedehandszaak, Michael Lewis, had verwacht. Normaal verkoopt hij vergelijkbare schilderijtjes voor een prijs tussen de tien en vijftig dollar.

"Ik dacht dat Hawkins terug zou komen met de mededeling dat het toch geen authentiek werk was", vertelt hij CNN. "Maar waarachtig, het was wel een echt exemplaar."

Schilderij
Lees ook:
Schilderij van 150 euro blijkt echte Dali

1.200 dollar

Het schilderij blijkt een houtgravure van Dalí te zijn. Een kunsthistoricus heeft de authenticiteit ervan bevestigd. Het werk is zelfs door Dalí ondertekend en is onderdeel van een serie van honderd verschillende afbeeldingen.

Het schilderij is uiteindelijk voor 1.200 dollar (1.050 euro) verkocht in een kunstgalerij. Wie het schilderij aan de tweedehandszaak heeft gedoneerd is niet duidelijk.