'Aanval op cultuur'

Woede op Paaseiland: auto botst tegen bijzonder standbeeld

06 maart 2020 00:36 Aangepast: 06 maart 2020 09:25
Een auto is tegen een van de bijzondere standbeelden gebotst. Beeld © Comunidad Indígena Ma'u Henua / Facebook

Een automobilist is op een van de bijzondere standbeelden aan de kust van het Chileense Paaseiland gebotst. De burgemeester wil daarom strengere verkeersregels en een plaatselijke geestelijke spreekt van 'een aanval op de cultuur'.

Het ongeluk gebeurde dit weekend. Een pick-uptruck reed in op een van de bijzondere standbeelden van het eiland. Op Paaseiland staan zo'n duizend van die standbeelden, die tot het Nationale erfgoed behoren.

'Schade is niet te overzien'

Een Chileen is door de politie aangehouden. Zijn auto zou 'kapotte remmen' hebben, waardoor hij niet op tijd kon stoppen. Zowel het standbeeld als het platform waar het op stond, zijn totaal verwoest. De schade is 'niet te overzien', zo schrijven lokale media.

Strengere verkeersregels

De burgemeester van Paaseiland, Pedro Edmunds Paoa, zegt in de Chileense krant El Mercurio dat hij strengere verkeersregels wil. "Iedereen weigert verkeersregels in te stellen voor deze plaatsen die tot het Nationale erfgoed behoren. Maar de gemeente is zich bewust van de gevaren, nu het aantal toeristen en bewoners op Paaseiland toeneemt."

Maandelijks duizenden toeristen

Maandelijks wordt Paaseiland door zo'n 12.000 toeristen bezocht. Het aantal inwoners van het eiland is in de afgelopen tien jaar gestegen van 8.000 naar 12.000. Volgens de burgemeester 'luisterde niemand naar de waarschuwingen van de gemeente'. En, zo voegt hij toe: "Dit is het resultaat."

De standbeelden zijn een belangrijke toeristentrekker. Vorig jaar kwamen een aantal van de bijzondere beelden nog in het nieuws, omdat de stenen langzaam maar zeker afkalven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stenen beelden Paaseiland kalven af en veranderen van vorm

Van grote religieuze betekenis

De eeuwen geleden uitgehouwen beelden vertegenwoordigen de voorouders van de Polynesische bevolking van Paaseiland, de Rapa Nui, en behoren tot het UNESCO Werelderfgoed.

Een plaatstelijke geestelijke vreest dat de auto 'met opzet' op het standbeeld is ingereden. "De standbeelden zijn van grote religieuze betekenis", vertelde hij. "Dit ongeluk is niet alleen vreselijk, maar ook een aanval op onze cultuur. We zijn al jaren bezig om dit historische erfgoed te bewaren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore