Ga naar de inhoud
In de broedmachine

Kwarteleieren Jumbo kun je uitbroeden, ontdekte Hans: 'Een derde blijkt bevrucht'

Beeld © Hans

Hans uit Oirschot kocht onlangs 160 kwarteleieren bij de Jumbo en stopte ze in de broedmachine. Hij had namelijk een vermoeden. En dat vermoeden lijkt te kloppen. "Het is nu heel goed te zien dat er leven in de eitjes zit."

Hans is er dol op: kwarteleieren. Hij eet ze bijna dagelijks. Lekkerder dan gewone eieren, vindt hij. De laatste maanden ontdekte hij alleen dat ze een andere smaak hadden. Ook zag hij dat er rode puntjes in zaten. "Ik dacht: dat kan van een gesprongen adertje zijn. Dat heb je weleens. Maar ik zag het echt héél vaak", zegt hij tegen RTL Nieuws.

'Ik geloofde dat niet'

De Brabander vroeg zich af: kan het zo zijn dat die eitjes bevrucht zijn? Hij besloot te googelen en vond een artikel waarin beweerd werd dat dit bijna nooit voorkomt. "Ik geloofde dat niet." Dus huurde hij in de plaatselijke dierenwinkel een broedmachine. Hij legde er 160 eitjes in.

En ja hoor. "Ruim een derde van de eitjes is aan het uitkomen." De eitjes zitten nog altijd in de broedmachine. Ze zijn nog niet uitgekomen, maar tijdens het schouwen met een lampje is al wel duidelijk dat ze bevrucht zijn.

Hans vindt het eigenlijk wel een mooie gedachte. Dit bewijst dat het prima kan: mannetjes en vrouwtjes bij elkaar, zegt hij. "Normaal worden de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden. De mannetjes gaan door de shredder. Ik ben daar helemaal geen voorstander van."

Dit lijkt meer op de natuur, vindt de Brabander. "Ik ben blij verrast eigenlijk. Ze zeggen dat de mannetjes elkaar de tent uit jagen, maar dat is helemaal niet zo. Dat doen hanen bij kippen, maar kwartels doen dat niet."

Geslacht moeilijk te zien

Hoe zit het nou, lopen de mannetjes en vrouwtjes bij kwartels door elkaar? Ja, dat komt voor, zegt een woordvoerder van importeur Egga Food BV, maar het is niet helemaal de bedoeling. In principe worden de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden, seksen heet dat, maar dit lukt gewoon niet altijd. Het geslacht is bij kwartels namelijk 'heel moeilijk' te zien.

Maar dat twee derde bevrucht is, zoals Hans meldt, dat lijkt de woordvoerder aan de hoge kant. Als in een stal bewust haantjes worden gezet, met de intentie om kuikens te krijgen, dan is meestal 65 procent van de eieren bevrucht. Dat is niet eens zo heel veel méér.

Kwartelboerderijen in Nederland verboden

De kwarteleieren komen overigens niet uit Nederland, want kwartelboerderijen zijn in ons land niet toegestaan. Wel kunnen veehouders een ontheffing aanvragen, maar die zal niet zomaar worden gegeven, mede omdat het gaat om een schuwe vogel die zich graag schuilhoudt tussen de begroeiing. De Partij voor de Dieren pleit voor een Europees verbod.

Meestal komen de eieren uit Frankrijk en Spanje, soms ook uit Duitsland. "Legbatterijen zijn daar niet verboden", zegt een woordvoerder van Wakker Dier. "Ook is een keurmerk of stempel van herkomst niet verplicht."

Eieren
Lees ook:
Eieren van Albert Heijn uitbroeden, kan dat?

Deze specifieke eieren komen uit een boerderij uit Duitsland waar de kwartels kunnen scharrelen, meldt de importeur. Geen legbatterij dus. Dat de eieren bevrucht zijn, is dus eigenlijk een goed teken. Het bewijst dat ze vrij rondlopen. 

Over smaak valt niet te twisten, maar volgens Egga Food zou het voor de smaak niet uit moeten maken. De eieren zijn ook gewoon te eten, net als de eieren van een biologisch-dynamische kippenhouderij waar ook altijd hanen rondlopen. Zolang je de eieren niet laat uitbroeden natuurlijk.

'Dan heb ik een probleem'

Hans deed dat laatste dus wel, en verwacht eind deze maand een hoop gepiep in zijn huiskamer. "Ik verwacht dat de eitjes op de 27ste van deze maand uitkomen." Wat hij er dan mee gaat doen, dat weet hij nog niet. "Ja, dan heb ik wel een probleem eigenlijk."

Miljoenen jonge haantjes onnodig geslacht: zo kunnen we dat verhelpen

01:47