Chitetsu Watanabe

Oudste man ter wereld is 112, zijn geheim: blijven lachen

13 februari 2020 08:40 Aangepast: 13 februari 2020 09:58
De Japanse 112-jarige Chitetsu Watanabe. Beeld © EPA

Hij is pas volgende maand jarig, maar er is nu al een reden voor een feestje. Chitetsu Watanabe uit Japan mag zich sinds gisteren officieel de oudste man op deze aarde noemen.

Watanabe is om precies te zijn 112 jaar en 344 dagen oud. Geboren op 5 maart 1907. De organisatie van het Guinness Book of Records heeft het allemaal gecontroleerd.

Met een certificaat op zijn schoot en een stralende lach op zijn tandeloze gezicht, werd de bejaarde man gisteren gefotografeerd in het verpleeghuis waar hij woont, in Niigata.

Dat de oudste man op aarde een Japanner is, is geen toeval. De levensverwachting in het land is de hoogste ter wereld. De Japanse keuken, met veel voedingsstoffen en weinig calorieën, wordt vaak als een belangrijke reden aangehaald waarom de mensen hier zo oud worden.

Niet boos worden

Er zullen nog meer redenen zijn. Vorig jaar zei Watanabe in een interview wat zijn geheim van een lang leven is: "Niet boos worden en altijd een glimlach op je gezicht houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk wil 'oudste mens ooit' haar titel niet ontnemen

De 112-jarige zei ook dat hij erg houdt van zoetigheid, maar omdat hij geen tanden heeft houdt hij het tegenwoordig vooral bij vloeibare lekkernijen zoals vla en slagroomsoesjes. 

Actieve tuinman

Watanabe werd in 1907 geboren als oudste van acht kinderen. Hij werkte vele jaren voor een suikerbedrijf en op een kantoor. In 1944 zat hij een tijd in het leger. Hij kreeg vijf kinderen. Verder is bekend dat hij een actieve tuinman was: hij kweekte tot zijn 104de zijn eigen groente en fruit.

Mocht Watanabe nog vier jaar blijven leven, dan mag hij zich de oudste man ooit noemen. Het record staat nu nog op naam van Jiroemon Kimura, ook een Japanner. Hij overleed vier jaar geleden op 116-jarige leeftijd.

In Japan leven meer dan 70.000 honderdjarigen. 's Werelds oudst levende persoon, een vrouw, woont ook in Japan. Kane Tanake werd vorige maand 117.

De oudste nog levende vrouw ter wereld: Kane Tanake

De Japanse Kane Tanaka werd in maart 2019 uitgeroepen tot oudste mens ter wereld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore