Langgekoesterde wens

Deze Nieuw-Zeelander en Spanjaard maakten een 'broodje wereld'

22 januari 2020 02:40 Aangepast: 22 januari 2020 08:58
Het 'broodje wereld' was een langgekoesterde wens van de Nieuw-Zeelander. Beeld © Etienne Naude | Reddit

Alles wat de Nieuw-Zeelandse Etienne Naude en Spaanse Angel Sierra nodig hadden was een boterham. Vervolgens gingen ze beiden, op hetzelfde moment, aan een kant van de aardbol staan en was hun 'broodje wereld' klaar. Een langgekoesterde wens vervuld.

De 19-jarige Nieuw-Zeelander postte zijn 'broodje wereld' op de populaire forumsite Reddit. Dat schrijft de BBC

Naude, ICT-student in Auckland, had al heel lang de wens om eens een broodje aarde te maken, maar kon niemand vinden die hem wilde helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opmerkelijk detail op oude kerstfoto gaat viral

Via het forum vond hij de Spaanse chef Angel Sierra, die de lol er wel van in zag. Tegen de BBC zegt Sierra dat 'hij voelde dat dit groter was dan hemzelf'. "Het laat zien hoe we samen kunnen werken met mensen overal ter wereld", vertelt hij.

Lengte- en breedtegraad

Met behulp van een online tool zochten de twee uit op welke lengte- en breedtegraad ze precies aan de andere kant van de aarde zouden zijn. Nieuw-Zeelander Naude legde een paar honderd meter af om daar te komen, Sierra moest in het zuiden van Spanje 11 kilometer reizen om de precieze tegenpool van Naude te vinden.

De twee hadden moeite een geschikt moment te vinden, vanwege het 12-urige tijdsverschil. Ook moest er nogal wat georganiseerd worden. "We hadden hetzelfde soort brood nodig", vertelt Naude aan de BBC. Uiteindelijk bewerkte hij brood met een laser, dat voor de sandwich gebruikt werd.

De boterhammen die de 19-jarige Naude met een laser bewerkte. De boterhammen die de 19-jarige Naude met een laser bewerkte.

Idee niet nieuw

Het idee van een 'broodje wereld' is niet nieuw. De Amerikaanse kunstenaar Ze Frank deed dat voor het eerst in 2006. Sindsdien volgden meerdere pogingen, al lukte het lang niet iedereen altijd om de exacte tegenpolen te vinden.  

Volgens de Wereldatlas heeft slechts 15 procent van het aardoppervlak een 'tegenvoeter': een gebied aan de andere kant van de wereld waar ook land is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwarring gaat viral: zie jij welke kant de schommelaar opgaat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore