Opmerkelijk

Luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor letsel door omgevallen koffie

19 december 2019 14:00 Aangepast: 19 december 2019 15:27
Koffie op een uitklaptafeltje in een vliegtuig. Beeld © iStock

Als een passagier in een vliegtuig buiten zijn of haar schuld om letsel oploopt door een voorwerp in het vliegtuig, dan is de luchtvaartmaatschappij daarvoor aansprakelijk. Dat oordeelde de hoogste Europese rechter vandaag in een zaak die draaide om een jong meisje dat koffie over zich heen kreeg.

Het toen zesjarige meisje in kwestie kreeg in 2015 een kop warme koffie over haar heen op een vlucht van Mallorca naar Wenen. Haar vader kreeg de koffie geserveerd op zijn uitklaptafeltje, waarna het omviel.

Oostenrijkse rechter kwam er niet uit

Het meisje hield daar tweedegraads brandwonden aan over. Haar vader eiste bij een Oostenrijkse rechtbank een schadevergoeding van 8500 euro, die in eerste instantie werd toegewezen.

Maar de luchtvaartmaatschappij, het door F1-legende Niki Lauda opgerichte Niki Luftfahrt, ging in beroep en uiteindelijk vroeg de hoogste Oostenrijkse rechter advies van het Europees Hof.

De vraag is namelijk wanneer er sprake is van een 'ongeval' zoals bedoeld in het luchtvaartverdrag van Montreal. Daar kwam de hoogste Oostenrijkse rechter niet uit.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Canadese maatschappij maakt succesvolle testvlucht met elektrisch vliegtuig

Wat is een ongeval?

Volgens de inmiddels failliete luchtvaartmaatschappij moet er sprake zijn van 'situaties waarin zich een typisch luchtvaartrisico heeft verwezenlijkt', zoals het kantelen of trillen van het toestel, om te kunnen spreken van een ongeval zoals bedoeld in het verdrag. Het meisje en haar vader konden dat niet aantonen en dus zou de maatschappij niet aansprakelijk zijn.

De andere benadering is dat met een 'ongeval' gewoon wordt bedoeld 'een schadelijke gebeurtenis die onvoorzien en onopzettelijk is'. En aangezien in het Verdrag van Montreal 'niet op enigerlei wijze wordt gedefinieerd' wat een ongeval is, moet de gewone betekenis van het woord worden gebruikt, oordeelt het hof.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Agressieve vliegpassagier riskeert vanaf volgend jaar buitenlandse cel

Duidelijkheid

En dus is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor het letsel van het meisje. Bovendien schept de uitspraak ook duidelijkheid voor de toekomst.

Het begrip ongeval strekt zich uit 'tot alle situaties die zich voordoen aan boord van een luchtvaartuig en waarbij een passagier lichamelijk letsel oploopt door een voorwerp dat wordt gebruikt voor het bedienen van passagiers'. Daarbij hoeft expliciet niet aangetoond te worden dat er sprake is van een 'typisch luchtvaartrisico'.

Dat betekent dus ook dat passagiers die letsel oplopen door bijvoorbeeld de cateringtrolley daarvoor de maatschappij gewoon aansprakelijk kunnen stellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van