Meerdere kopers

Banaan aan de muur verkocht voor 150.000 dollar

07 december 2019 08:30 Aangepast: 07 december 2019 10:04
Het kunstwerk 'Comedian' in Miami, Florida. Beeld © EPA

Een banaan met ducttape vastgeplakt aan de muur is op een beurs in Miami verkocht voor 150.000 dollar. Het kunstwerk is door verschillende kopers gekocht.

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk. Zo bedacht hij ooit een wc van massief goud als commentaar op de kunstwereld en het vele geld dat erin omgaat.

Het werk, dat 'Comedian' heet, is dus door verschillende kopers gekocht: zij kopen niet de in Miami tentoongestelde banaan maar ze kopen het concept achter het kunstwerk: wie het installeren wil, moet zelf een banaan kopen en die volgens instructies in een 14 pagina's tellend document tegen de muur plakken.

Ophangen op 1,75 meter hoogte

Zo moet de banaan op 1,75 meter hoogte hangen in een hoek van 37 graden. Ook moet hij om de zeven à tien dagen worden ververst, afhankelijk van hoe hij eruit ziet.

Cattelan had de in Miami opgeplakte banaan gekocht bij een buurtkruidenier. Het werk bracht hem 150.000 dollar op, omgerekend 135.000 euro. Alle kopers krijgen een certificaat van echtheid.

Nog zo'n opmerkelijk kunstwerk: dit schilderij van Banksy

Vorig jaar verkocht kunstenaar Banksy een bizar schilderij: toen het verkocht werd, voor 1,2 miljoen, vernietigde het zichzelf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van