'Gevangene vrij spel'

Gevangenisdirecteur Nigeria achter tralies vanwege internetfraude

27 november 2019 01:27 Aangepast: 27 november 2019 01:33
Archiefbeeld. Beeld © Getty Images

Een Nigeriaanse gevangenisdirecteur is opgepakt omdat een gevangene vanuit zijn zwaarbewaakte gevangenis internetfraude kon plegen. De man, die een straf van 24 jaar uitzit, zou toegang hebben gekregen tot een computer en telefoon. Zo maakte hij slachtoffers een miljoen dollar afhandig.

Dat schrijft de BBC. Niet alleen de directeur van de zwaarbeveiligde instelling, maar ook een arts die in de gevangenis werkt is opgepakt.

24-jarige gevangenisstraf

De verdachte, Hope Olusegun Aroke, zat al sinds 2012 vast in de zwaarbewaakte Kirikiri-gevangenis in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Hij kreeg een gevangenisstraf van 24 jaar voor fraude en valsheid in geschrifte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Assange klaagt over slechte computer in gevangenis

Medische verklaring vervalst

Doordat de arts een medische verklaring vervalste, mocht Aroke behandeld worden in een politieziekenhuis buiten de gevangenismuren.

Nigeriaanse autoriteiten beweren nu dat hij vanuit dat politieziekenhuis naar een hotel werd overgebracht, waar hij ook gasten ontving en naar feestjes ging.

Hij zou meer dan een miljoen dollar hebben verkregen dankzij de internetfraude die hij pleegde terwijl hij in de gevangenis zat. Onder een fictieve naam opende Aroke meerdere bankrekeningen en kocht hij auto's en huizen tijdens zijn 'gevangenschap'.

De verdachte, Hope Olusegun Aroke, zit een 24-jarige gevangenisstraf uit. De verdachte, Hope Olusegun Aroke, zit een 24-jarige gevangenisstraf uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kat beschuldigd van drugssmokkel in Russische gevangenis

Wereldwijd 282 mensen opgepakt

De Verenigde Staten lieten eerder dit jaar weten dat ze internetfraude een halt toe willen roepen. Door een gigantische operatie, die vier maanden duurde, werden wereldwijd 282 mensen opgepakt. In Nigeria werden 167 mensen opgepakt vanwege betrokkenheid bij internetfraude.

Overtuigende e-mails

De oplichters troffen zowel bedrijven als individuen, meestal door zich over de e-mail voor te doen als een zakenpartner of collega. Ze overtuigen het slachtoffer vervolgens om geld door te sturen naar bankrekeningen in handen van bekenden van de fraudeurs. Daarna sluizen ze het geld door.

Volgens de VS raakten consumenten en bedrijven in de afgelopen vier jaar drie miljard dollar kwijt aan deze vormen van internetfraude.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevangenen speelden schietspellen op terroristenafdeling Vught

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore