Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Opmerkelijk

EU trekt 25.000 euro uit om ambtenaren te leren fietsen

21 november 2019 14:30
Twee fietsen voor het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Beeld © Getty

Fietsen is heus niet zo makkelijk als je het niet van jongs af aan hebt geleerd en al helemaal niet in een drukke stad als Brussel. De Europese Commissie betaalt dan ook fietscursussen voor ambtenaren.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van Europarlementariër Markus Buchheit aan Eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger.

Inmiddels hebben zo'n 650 Brusselse ambtenaren meegedaan aan de cursussen, die gemiddeld 38,39 euro per deelnemer kosten. Daarmee komt het totaalbedrag tot nu toe uit op iets minder dan 25.000 euro.

Ziekenhuiskosten voorkomen

De cursussen blijken sinds 2015 te bestaan. Het doel ervan is volgens Oettinger om het gebruik van duurzame transportmanieren te bevorderen en om ongelukken te voorkomen.

Bovendien zouden de kosten die gemaakt worden voor de cursussen helemaal niet zo'n gekke investering zijn, omdat ze er toe leiden dat er minder ziekenhuiskosten worden gemaakt. Immers, wie zijn arm niet breekt op de weg, hoeft daar ook niet voor naar de dokter.

Omdat de EU zijn eigen zorgverzekeringsfonds voor ambtenaren heeft, zou er dus ook een besparing tegenover staan voor de EU zelf.

Tijdens de lunch

De cursussen worden voor het grootste deel tijdens de lunchpauze gevolgd, schrijft Oettinger, maar hoeveel werkuren er verloren zijn gegaan doordat ambtenaren de training toch volgden tijdens de andere uren van de werkdag wist de Eurocommissaris niet te zeggen.

Ook blijft onduidelijk bij welke afdelingen of instellingen de fietsleerlingen werken. Dat wordt niet bijgehouden, schrijft Oettinger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore