250 dollar boete

'Sandwich'-protest op Amerikaans treinstation na arrestatie om eten broodje

12 november 2019 01:16 Aangepast: 12 november 2019 01:20
Demonstranten krijgen een broodje. Beeld © Janice Li / Twitter

Een opmerkelijk protest op een treinstation in de Amerikaanse staat Californië. Demonstranten kwam daar samen om een broodje te eten, uit protest tegen de arrestatie van een man die vorige week hetzelfde deed.

Een stuk of twintig passagiers aten zondag demonstratief een broodje op het perron. Dit weekend ging een filmpje van een arrestatie van een man viral. Hij werd opgepakt - en kreeg een boete van 250 dollar - voor het eten van een sandwich op het perron. 

De beelden van de arrestatie zorgden voor veel ophef. Vooral het feit dat hij geboeid werd afgevoerd, zorgt voor veel woede. De beelden van de arrestatie werden gemaakt door de vriendin van de man.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevangene VS eist eind levenslange straf: 'Ben dood geweest'

Verboden te eten

In stations van Bay Area Rapid Transit (BART) is het niet toegestaan om te eten. Die regel is ingesteld om de stations schoon te houden. De aangehouden man zegt dat de agent het op hem gemunt had en langs andere eters en drinkers liep.

Demonstranten organiseerden dit weekend een eat-in protest op het station. "Ik heb mijn lunch hier, heel bedreigend natuurlijk", zegt een van de demonstranten tegen de lokale zender SF First.

Het hoofd van het treinbedrijf BART heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Volgens het bedrijf wordt de zaak onderzocht door een onafhankelijke partij. "Ik baal ervan hoe dit is gelopen", zegt BART-directeur Bob Powers. "We moeten elke situatie apart bekijken en zorgen dat mensen gewoon met de trein kunnen gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesten geven overlast, maar niet voor iedereen: 'Extra ingekocht'

Janice Li, lid van de Raad van Bestuur van BART, is kritisch op het beleid van het bedrijf. Volgens haar zijn er 'veel belangrijkere issues voor het bedrijf dan het handhaven van het eet- en drinkverbod'. Li was een van de mensen achter de 'eat-in' op het station. Ook voor komend weekend zijn protesten aangekondigd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore