'Ecologische afwijking'

Ophef om ultrakorte vrachtvlucht Maastricht - Luik: 38 km, 9 minuten

06 november 2019 19:21 Aangepast: 06 november 2019 19:23
Een vrachtvlucht van Qatar Airways wordt in Doha ingeladen. Beeld © AFP

Het moet één van de kortste vluchten ter wereld zijn met een Boeing 777, de vrachtvlucht die Qatar Airways sinds kort uitvoert tussen de vliegvelden van Maastricht en Luik. Hemelsbreed liggen de twee luchthavens niet meer dan 38 kilometer bij elkaar vandaan.

De vlucht komt uit Doha, levert op Maastricht-Aachen Airport een vracht af voor de logistieke dienstverlener Worldtech Nederland en vliegt vervolgens via Luik door naar Mexico. Op 10 november staat de volgende vlucht op het programma, meldt de transportsite Up in the sky.

Startbaan te kort

Qatar Airways zegt zelf ook met het ultrakorte vluchtje in zijn maag te zitten, maar heeft aan Belgische media laten weten dat de vracht per se in Maastricht moet worden afgeleverd. De startbaan van dat vliegveld zou te kort zijn om, volgetankt en vol beladen, de doorreis naar Mexico te kunnen maken. Dat kan wel vanaf het nabijgelegen vliegveld Luik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenste passagier voor kortste vlucht ter wereld: 47 seconden

Het vluchtje duurde afgelopen zondag 9 minuten, blijkt uit de gegevens van de luchtvaartsite Flightradar 24. Verreweg de grootste milieubelasting wordt door vliegtuigen veroorzaakt bij het opstijgen, reden voor een Luiks raadslid om de vlucht te bestempelen als 'ecologische afwijking'.

De vlucht is tot nu toe viermaal uitgevoerd en staat voorlopig 21 keer op het programma.

Het vluchtje zoals dat op zondag 3 november werd uitgevoerd. Het vluchtje zoals dat op zondag 3 november werd uitgevoerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore