'Bloody Sundae'

McDonald's maakt excuses voor ongepaste reclame Portugal

01 november 2019 02:07 Aangepast: 01 november 2019 06:59
Een vestiging van McDonald's. Beeld © iStock

Een halloweenreclame van McDonald's in Portugal is verkeerd gevallen. De reclame 'Sundae Bloody Sundae' verwijst volgens velen naar Bloody Sunday, toen veertien demonstranten omkwamen in Noord-Ierland. "Het was nooit onze bedoeling naar deze gebeurtenis te verwijzen."

Wie in een McDonald's in Portugal een Sundae bestelde, kreeg er afgelopen week gratis een tweede ijsje bij. Het bedrijf deed dat met de slogan 'Sundae Bloody Sundae', die niet bij iedereen in goede aarde viel. Dat schrijft The Guardian.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hamburgerreclame valt verkeerd in België

Volgens velen verwijst de slogan namelijk naar Bloody Sunday. Op die dag, in 1972, werden dertien demonstranten door Britse agenten doodgeschoten in het Noord-Ierse Derry. Een veertiende man overleed later aan zijn verwondingen.

Dertigjarige burgeroorlog

De omgekomen mannen waren ongewapend en demonstreerden voor burgerrechten. 'Bloody Sunday' ging daarom de geschiedenis in als een van de donkerste dagen van de dertigjarige burgeroorlog.

Omdat McDonald's met de marketingcampagne 'nooit naar deze historische gebeurtenis wilde verwijzen', maakten ze excuses. Al het reclamemateriaal is door het bedrijf weggehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Actuele inhakers in de reclamewereld: Albert Heijn scoort met reactie op Rob Geus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore