'Vlees van het spit'

Broodje döner mag in Duitse stad Weimar niet altijd meer döner heten

31 oktober 2019 05:53 Aangepast: 31 oktober 2019 07:38
Dit is een 'broodje met vlees van het spit'. Beeld © iStock

Een broodje döner mag in de Duitse stad Weimar niet meer zo genoemd worden. De nieuwe naam: 'broodje met vlees van het spit'. Een dertig jaar oude richtlijn zorgt er nu voor dat veel restaurants hun menukaarten moeten veranderen.

De wet die voor problemen zorgt, werd al in 1988 door de Voedsel- en Warenautoriteit gepresenteerd.

De regels stellen dat döner alleen zo mag heten als er bepaalde ingrediënten gebruikt worden. Zo mag er alleen schapenvlees of rundvlees worden vermengd en zijn andere ingrediënten dan zout, eieren, olie, uien, melk en yoghurt niet toegestaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broodje kebab is gered: Europarlement blijft fosfaten toestaan

Menukaarten, folders en vitrines aanpassen

Hoewel de Voedsel- en Warenautoriteit al jaren niet meer naar deze wet omkeek, heeft de gemeente Weimar ineens besloten de wet wél te handhaven.

Daarom moeten uitbaters van kebabzaken hun menukaarten, folders en vitrines aanpassen. Dat kost ze duizenden euro's. Zij vinden dat ze 'de dupe zijn geworden van overijverige gemeenteambtenaren'.

Vlees van mindere kwaliteit

De Duitse consumentenbond staat echter volledig achter het besluit. "We vinden het niet overdreven. Want we hebben al geconstateerd dat vlees van mindere kwaliteit door de döner wordt gemengd. Ook werden er smaakversterkers of aroma's toegevoegd. Dat hoort niet zo."

De gemeente Weimar geeft de kebabzaken nog even de tijd om de 'broodjes met vlees van het spit' op het menu te zetten. Als ze daarna toch döner blijven verkopen, krijgen ze een boete.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Helft broodjes kebab is bedorven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore