Opmerkelijk

In Nederland is good old teletekst nog altijd populair

24 juli 2016 15:52 Aangepast: 25 juli 2016 08:04
De Teletekst-redactie van ANP in 1990 Beeld © ANP

Spoorbedrijf NS stopt vanaf 1 augustus met 751: de teletekstpagina waarop sinds 1990 de storingen in het treinverkeer worden vermeld. Vorige maand trok de Vlaamse VRT na ruim 36 jaar ook al de stekker uit teletekst: het aantal bezoekers was gedaald naar 124.000. En in 2012 stopte het Britse BBC er al mee. Is het gedaan met het ooit zo populaire teletekst?

Daar lijkt het vooralsnog in Nederland niet op. Hoewel de populariteit van teletekst in Nederland ook al jaren daalt, wordt het hier nog steeds veel gebruikt. Volgens de laatste cijfers uit 2015 bekijken dagelijks zo'n 3,5 miljoen mensen via hun televisie of op de app teletekst van de publieke omroep. In 2010 waren dat er 11,9 miljoen. Hoe is die populariteit van de ouderwetse, blokkerige teletekstpagina's te verklaren, in tijden van razendsnel internet en nieuwssites die altijd up-to-date zijn?

Heel snel

Software-ontwikkelaar en informatiekundige Geert Wirken begrijpt de populariteit maar al te goed. Hij is zelf een fervent teletekstgebruiker. "Teletekst is heel snel", legt hij uit. "Veel sneller dan een app waarop allerlei foto's en filmpjes geladen moeten worden."

Daarnaast ziet hij het gebrek aan foto's en filmpjes op teletekst als een plus. "Daardoor word je niet afgeleid en kun je je puur op de tekst concentreren." Hierdoor is de dienst heel overzichtelijk, zegt hij. "Je ziet in een oogopslag wat de headlines zijn." 

Meteen tot de kern

Dat de berichten zo kort zijn, noemt hij tevens de kracht. "Berichten komen meteen tot de kern. Zelf kijk ik bijna elke ochtend even en binnen twee minuten ben ik dan op de hoogte. Vervolgens kijk ik online voor meer achtergrondinformatie."

Maar hoe het dan komt dat teletekst in Nederland nog wel populair is en in België en Engeland bijvoorbeeld niet? Daar kan Wirken alleen maar naar gissen. "Ik weet niet hoe het in andere landen zit, maar in Nederland is teletekst altijd van hoge kwaliteit geweest. Het zijn goed geschreven stukjes."  

Teletekstjasje

Omdat Wirken vroeger vaak zelf de teletekstpagina van de NS gebruikte en hij het zonde vindt dat het spoorbedrijf zo abrupt de stekker uit de dienst trekt, heeft hij zijn populaire site rijdendetreinen.nl in een teletekstjasje gestoken. "Om de pagina te eren", licht hij toe, "want heel lang was deze leidinggevend." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Jarenlang verborgen berichten op teletekst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore